Гърция се държи като отегчена съпруга

Гърция се държи като отегчена съпруга | StandartNews.com

Маргарита Ралчева, Тв Европа

Повече от една седмица европейските политици и цялата световна преса се занимаваха с посещението на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Москва. Това ясно декларирано желание за близост между лявото правителство на Сириза и президента Владимир Путин изнерви не само дясната опозиция в Гърция, но и водещите фигури в Европа.
Пред португалски вестник еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси разкритикува опитите за сближаване между Атина и Москва с думите, че "мястото на Гърция е в еврозоната заедно с останалите 18 държави членки. Ясно е, че Русия не е алтернатива за Гърция", заключава той.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц също изрази недоволство от визитата и предупреди Ципрас да се държи като останалите страни от Европейския съюз и да не нарушава линията на санкции срещу Русия, наложени й заради украинската криза.

"Тъй като съществува свобода на словото и събиранията, няма да коментираме посещенията на гръцки политици в Русия", каза и говорителката на ЕК Мина Андреева, но не пропусна да отбележи, че

санкциите срещу Русия са одобрени от всички държави

в Европейския съюз. Дори леко иронично подхвърли, че на последната среща на върха на лидерите гръцкият премиер е гласувал с "да" за продължаването им.

Всичко това се изговори преди срещата на Ципрас и Путин, на която в интерес на истината не стана нищо особено, но е факт, че дни наред преди нея източници и от едното, и от другото правителство подклаждаха съмненията за видимо раздвижване и стопляне на отношенията по оста Атина-Москва.

Самият Ципрас стигна до там, че в интервю за руската информационна агенция ТАСС заяви, че политиката на санкции срещу Русия е "безсмислена" и води до задънена улица. Той обяви, че ще се противопостави на удължаването на санкциите на ЕС. Оцени общата борба на бившия Съветски съюз и Гърция срещу национал-социалистическа Германия по време на Втората световна война като "блестящо минало" и добави, че могат да имат и прекрасно бъдеще. Ако напоследък има влошаване на двустранните отношения с Русия, то е, защото "предишните правителства в Атина не направиха всичко, за да попречат на тази безсмислена политика на санкции", каза още Ципрас. Според него е дошло време да се загърби "зимата" в отношенията с Русия и

затова той се стремял към "нова пролет"

"Ние можем да станем мост между Русия и Запада", добави гръцкият премиер.
Въпреки всички баналности, които изговори през последните дни, Алексис Ципрас и цялото му правителство няма как да не си дават сметка, че Русия наистина не е алтернатива на Европейския съюз. И точно в това е глупавата и конфузна ситуация - че флиртуват с Москва само за да подразнят Брюксел, който не отстъпва пред необоснованите им искания за нови и нови финансови помощи. Поведението им прилича на отегчена съпруга, която вече не обича мъжа си и флиртува с други, за да го дразни, но не го напуска, за да не се наложи да излезе от апартамента и да изгуби колата си. Така и самата Гърция, опитвайки се да притисне Брюксел, демонстрира близост с Москва, но не смее да напусне еврозоната въпреки многобройните закани. Защото знае, че тя й гарантира сигурност. Агенция Ройтерс цитира представител на гръцкото правителство, който заявява в прав текст, че не са искали финансова помощ от Русия и че смятат да разрешат дълговите си и финансови проблеми в рамките на еврозоната". Тук обаче аз бих цитирала председателя на германските консерватори в Европарламента Хериберт Рьол, който преди няколко дни каза в Брюксел, че "членството в ЕС означава надеждност и отговорност, а не мошеничество и който се заиграва с огъня, може да си изгори пръстите".

Моето допълнение към казаното от него е, че е крайно време Гърция да разбере, че ЕС не е само обща зона на икономически интереси. Не става дума само за пари. Когато говорим за Европейския съюз, трябва да говорим и за обща ценностна система, за принципи и солидарност.

Добре е Алексис Ципрас да го има предвид преди следващото си посещение в Москва на 9 май по повод 70-годишнината от края на Втората световна война. Парад, който лидерите от ЕС, включително и българският президент, бойкотираха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай