Правят дигитален подпис на бирата

Правят дигитален подпис на бирата | StandartNews.com

Дигитален подпис на българските бири разработва екип от Центъра по биология на храните, СУ „Св. Климент Охридски", Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България. Това е нов подход за изследване на състава на пивото и структурата на отделните вещества в него посредством ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). За да се установи дигиталния подпис на всяка марка бира на родния пазар се използва ново поколение апарат за ядрено-магнитен резонанс за изследване на храни и напитки.

„На този етап от проекта с помощта на ЯМР-спектроскопията се създават уникални дигитални подписи на популярни у нас марки пиво. Те позволяват разграничаване на всяко пиво - по вид, производител, а понякога и на всяка партида", обясни д-р Сергей Иванов. Чрез дигиталните подписи на съответните марки пивопроизводителите ще имат възможност да следят за качеството и безопасността на напитките и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Статистическата обработка на получените данни показва, че на този етап няма различия между произведените от един и същ производител отделни партиди на съответната марка пиво. В същото време е налице добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира. Тези първи резултати предпоставят възможност чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентния състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.

Предизвикателството е още по-голямо, тъй като в пивото има над 400 установени и анализирани съединения заради естествените суровини, веществата, получени от метаболизма на пивоварните дрожди и спецификите на пивоварната технология. Именно поради този факт е възможно да съществува широка диверсификация на продуктите на категорията.

След време ще е възможно с помощта на ЯМР технологията скъпоструващи и траещи понякога със седмици сложни химически анализи да се провеждат за няколко часа и с многократно по-ниска финансова себестойност, което е от полза както за производителите, така и за консуматорите на пивото. Изследването предизвиква голям интерес в научните среди и пивоварния бранш, защото за първи път в България се използва ЯМР за изследване на пиво. Досега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, за които има създаден специализиран софтуер.

Какво е ЯМР

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР-спектроскопията) е научно-изследователски метод, използван широко в химията. Чрез него се изследват магнитните свойства на атомните ядра, което дава детайлна информация за структурата на съединенията. Ето защо, въпреки високите цени на оборудването, ЯМР е „златен стандарт" в аналитичната и органичната химия. През последните години ЯМР технологията се прилага в досега нетрадиционни области като например за анализ на храни, в клиничната лаборатория, токсикологията, клетъчната биология, растителните науки и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай