Да шашнеш НАСА с фабрика за роботи (ГЛАСУВАЙТЕ)

Да шашнеш НАСА с фабрика за роботи (ГЛАСУВАЙТЕ) | StandartNews.com

4-ма ентусиасти от Бургас се борят за N1 в конкурса за изобретатели

"Бащата" на Robo-Fabric д-р Димитър Минчев ще става татко през юни

Фабрика за роботи, създадена в Бургас, се бори за престижна награда на Агенцията за космически изследвания НАСА. Четиримата изобретатели вече успяха да стигнат до полуфинал и проектът им влезе в ТОП 5 на международния конкурс. Учените от черноморския град са единственият български отбор, пробил в тази фаза на надпреварата. За да се преборят с най-добрите изследователски екипи в света обаче, те трябва да съберат колкото може по-голям брой гласове в интернет страницата на НАСА. Всеки, който иска, може да ги подкрепи на адрес: www.2015.spaceappschallenge.org/award/#peopleschoice. Гласуването за конкурса приключвa в 5.30 часа българско време на 8-ми май. Победител ще бъде проектът, успял да събере най-много гласове.

Бургаската фабрика за роботи има реален шанс да грабне първото място, убедени са изобретателите. "Проектът се състои от няколко устройства: екструдер, с който рециклирахме използвана пластмаса от стари клавиатури и произведохме материал за 3D принтер. С него отпечатахме шаси и колела на роувър, който е базиран на GHI Electronics.NET Gadgeter хардуерни модули и го програмирахме посредством технологиите на Microsoft: платформата Microsoft Micro .NET Framework и езика за програмиране C#", обяснява ръководителят на екипа д-р Димитър Минчев.

Всъщност Robo-Fabric е проект за създаването на робот от пластмасови отпадъци. Разработката спечели престижната награда на публиката в Бургас по време на международното техническо състезание NASA Space Apps Challenge 2015, което се проведе на 11-12 април 2015 г. и беше класирана да продължи напред към международните финали.

„Фабрика за роботи" става реалност благодарение на група IT ентусиасти - преподаватели и студенти от Бургаски свободен университет. Екипът е скромен и наброява четирима души, заедно с ръководителя д-р Димитър Минчев. Той е и идеологът на разработката. Минчев е главен асистент в БСУ и преподава програмиране и база данни в Центъра по информатика и технически науки. Хобито му е свързано с роботиката. Миналата година неговият екип спечели първия кръг на NASA Space Apps Challenge с робот, който се управлява от мобилен телефон или таблет и може

да изпълнява команди за спасителни мисии

при бедствия и аварии за откриване на хора.
Сегашният проект представлява фабрика за роботи. Robo-Fabric може да произвежда всякакви видове роботи - ходещи върху крака машини, такива които се придвижват на колела или вериги. Освен наземни самоходи, фабриката може да произвежда и летящи роботи тип дрон.

„Тези могат да се правят не само в лабораторни условия, но и от любители. Абсолютно възможно е и тяхното серийно производство, стига да има интерес към продукта. Могат да бъдат изключително полезни в практиката, особено при бедствия, аварии и природни катаклизми с цел спасяване на човешки животи", обяснява д-р Минчев. В проекта той отговаря за програмирането. 35-годишният Димитър Минчев работи повече от 10 г. като преподавател в БСУ. Съпругата му е юрист в Пристанище-Бургас, но той е успял

да запали и жена си по високите технологии

и тя специализира право в IT-сферата. Двамата чакат първото си дете през юни.

Вторият член на екипа е асистент Атанас Димитров, който е докторант по роботика и преподавател в БСУ по програмиране на микроконтролери. Неговата сила е в електрониката. Димитров е с 15-годишен преподавателски стаж в университета.

Най-младият член на групата е студентът Стоян Узунов. 25-годишният мъж в момента следва магистратура в специалност софтуерно инженерство. Освен това работи и като програмист във фирма "ТехноЛогика". Само преди година Стоян е завършил бакалавърска степен по „Информатика и компютърни науки". Узунов е сертифициран Microsoft разработчик.

Последното попълнение в екипа е Минко Минков, който също е възпитаник на БСУ. Той е завършил информатика и работи в сферата на енергетиката.

Членовете на колектива имат участия в различни състезания и олимпиади, но в областта на роботиката това е първото им признание.

Димитър Минчев и Стоян Узунов участват две поредни години в конкурс на "Майкрософт" и успяват да стигнат до национален кръг. Тогава двамата разработват програмни продукти, предназначени за приложения за мобилни телефони. „Едната разработка даваше възможност камерата на телефона да сканира баркода на хранителен продукт и потребителят да получи автоматично информация

къде може да бъде намерен на по-ниска цена

както и данни да съдържанието на продукта като производител, срок на годност и съставки", обяснява Димитър Минчев. В Бургас той е известен и като ръководител на единствената школа по програмиране за ученици от 3-ти до 12-ти клас. „Академията за таланти по програмиране" работи за трета поредна година и обучава над 60 деца. През идващото лято Минчев планира да разкрие и първата лятна школа по роботика за ученици. Всички участници в нея ще имат шанса догодина да участват в конкурса на НАСА.

Докато чака резултатите от конкурса на НАСА, д-р Минчев

се подготвя за състезанието "Хакатон"

което ще се проведе на 29 и 30 май в БСУ. Целта е да се стимулират млади таланти в програмирането, а участието в него е абсолютно безплатно. "Хакатон" представлява обучение със състезателен характер за студенти и ученици. „До момента имаме над 60 регистрирани участници. Ще присъстват много от най-големите ИТ фирми сред които "Майкрософт" и "ТехноЛогика". Първият ден участниците ще бъдат обучавани на тънкостите в програмирането, а вторият ще се съревновават помежду си като разработват приложения за мобилни телефони и компютри", обясняват организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай