България ще развива космически технологии

България ще развива космически технологии | StandartNews.com

Отварят процедура за финансиране на летателен хардуер и научноизследователска дейност

Български компании и изследователски екипи имат шанс да получат финансиране за развитие на проекти в областта на космическата индустрия. „Споразумението с Европейска космическа агенция (ЕКА) е шанс за България да стане водеща в космическата индустрия в света. Създаваме условия за активизиране и укрепване на научно-изследователския капацитет на България, което е възможност да бъдем конкурентоспособни и иновативни". Това каза Филип Кирев, национален представител на ЕКА за България и началник на Политическия кабинет на министъра на икономиката по време на семинар „Информационен ден за ЕКА за България".

Представителят на ЕКА Анабел Фонсека, обясни, чe семинарът има за цел да предостави на представителите на индустрията, научната и академичната общност в страната информация за ЕКА; индустриалната политика в областта на космоса; европейската космическа изследователска и развойна дейност; избора на изпълнители, както и специфични препоръки за развитието на космически технологии в България.

Успешно приключи първата тръжна процедура на ЕКА за България по Плана за европейските коопериращи държави, каза Филип Кирев. По нея са кандидатствали около 50 български участници, като одобрените проекти са 5 на обща стойност 787 000 евро. Кирев изрази надежда, че с предстоящото представяне на втора процедура ще се засили интереса на потенциалните участници и ще се привлекат много конкурентоспособни проекти. „Надявам се, че с подобни информационни кампании, вниманието на заинтересованите страни ще бъде насочено към активно участие с проекти в тръжните процедури на ЕКА, в областта на летателния хардуер, научноизследователска дейност с индустриално приложение, космически приложения, продукти и услуги, и образователни дейности", заяви Кирев. Условията за участие във втора тръжна процедура ще бъдат представени днес в БАН. На 10 октомври цялата информация по възможностите за кандидатстване ще бъде качена на сайта на ЕКА www.esa.int/ESA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай