Джамала призна, че на "Евровизия" намеквала за Крим

Джамала призна, че на "Евровизия" намеквала за Крим  | StandartNews.com

Тазгодишната победителка на "Евровизия" Джамала е признала, че песента й "1944", която провокира скандал, има скрит смисъл. Това е станало в телефонен разговор с руските журналисти Владимир Кузнецов и Алексей Столяров -  един от тях се е представил за  съветника на украинския президент Вадим Черниш.

Така подлъгна, Джамала споделила, че песента й има скрит политически подтекст и всъщност тя е за присъединяването на Крим към Русия през 2014, а не толкова за кримските татари от 1944.

Мнимият съветник пита Джамала, "Нямаше ли да е по-добре да кръстиш песента си 2014, щом става въпрос за Крим?", на което тя отговаря чистосърдечно: 'Тогава песента нямаше да бъде допусната в конкурса. Щеше да бъде оценена като политическа акция".

Според правилата на Евровизия песните от конкурса не могат да съдържат политически лозунги и да съдържат политически послания, припомня Дарик.

Песента на Джамала "1944" разказва за депортирането от Крим на татарите, станало по нареждане на Сталин. Прабабата на певицата е била сред депортираните.

Русия протестира срещу участието на Украйна в конкурса заради политическия подтекст в песента на Джамала, смятан от Москва за противоречащ на регламента на конкурса, който забранява думите или жестовете от политическо или сходно естество. Организаторите на "Евровизия" обаче сметнаха, че думите в песента на Джамала са от историческо естество и одобриха песента й.

След победата обаче дебатът остава отворен, а въпросът за това до колко е допустима песента на Джамала още се дискутира от редица медии по света. 

Чуйте записа от разговора на певицата с журналистите:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай