Млади учени извличат скъп метал от люцерна

Млади учени извличат скъп метал от люцерна | StandartNews.com

Български млади учени разработиха екологично чист метод за добиване на един от десетте най-скъпи метали в света - рений, от люцерна. Това стана ясно по време на конференция в хотел "Банкя палас" в Банкя, на която бяха представени резултатите от проекта "Създаване на висококвалифицирани специалисти по съвременни материали за опазване на околната среда".

Той е насочен към 38 докторанти и млади учени от три водещи химични институции - Института по обща и неорганична химия и Института по катализ към БАН, както и Факултета по химия и фармация в СУ, разказа ръководителят на проекта чл.-кор. проф. Константин Хаджииванов. В неговите рамки младите химици са получили подкрепа на участие в конференции, както и цялостно обучение за работа с най-модерната апаратура в академията и Алма матер. Усвоили са също умения за презентиране, научен английски език и патентно право. Научават се и да представят разработките си на популярен език, разказа Наташа Трендафилова от БАН. Разработките на младите учени може да влязат в кампанията на "Стандарт" и БАН "Научните чудеса на България", която е насочена към високите постижения на родната наука и откриването на млади таланти в различни области.

Един от проектите е свързан със зелена технология за добиване на рений, който е част от турбините на самолетните двигатели и ракетните дюзи. Нашите млади изследователи установяват, че той се акумулира в най-голяма степен в люцерната. Идеята на разработката е териториите около медни рудници и медодобивни предприятия да бъдат засявани с люцерна в индустриално значими количества, от която след окосяването реният се извлича с българско ноухау. Друг проект, представен в "Банкя палас", е свързан със съхранението на водород, който е известен като горивото на бъдещето. Трети е свързан със създаването на натриево-йонна батерия, която да замени литиево-йонната и да я поевтини, тъй като цената на натрия е около 10 пъти по-ниска от тази на лития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай