Ванга видяла Сирия в руини преди 36 г.

Падне ли Дамаск, ще се роди религията на разума, вярвала пророчицата

Ванга видяла Сирия в руини преди 36 г. | StandartNews.com

"Леле, в Сирия какво ще стане! Това си го пише и в Библията. Горките хора в Сирия - ще дойде време, няма да остане камък върху камък от нея. Но рано е още за това". Тези думи са казани не от друг, а от великата българска пророчица Ванга. За тях се сещат все повече хора, които са чели книги за живота и делото й. Казала ги е през далечната 1975 г. пред проф. Никола Шипковенски, прочут наш учен и психиатър, който изследвал феномена Ванга. Това обаче не е единственото й пророчество за кризата в Сирия. На два пъти Ванга разказва свои видения за арабската държава и пред племенницата си Красимира Стоянова.

"През 1984 г. Сирия ще води голяма война, защото нещата ще се усложнят много. Ливан ще има проблеми от всички посоки. Ливан е заобиколен от пламъци. Има много червени плодове и много вода. Но няма и няма да има петрол. Отношенията на Ливан със Сирия трябва винаги да бъдат много добри. В бъдеще ще станат още по-добри" - това вижда през през 1981 г. Ванга. През същата година предрича, че човечеството ще преживее много катаклизми. Че ще се промени и съзнанието на хората, че ще дойдат тежки времена, че хората ще се разделят на групи по вяра.

Ще дойде на света най-старото учение

Питате ме: "Скоро ли ще стане това?" Не, не скоро. Още Сирия не е паднала", отсича пророчицата. Според изследователката на Ванга, Жени Костадинова, "най-старото учение" означа "религията на разума". Но за да "поумнее" човечеството, ще трябва да преживее голям катаклизъм.

В друг Ванга е категорична, че след 2000 година от Земята ще изчезне една арабска страна, а после ще потъне един голям град, но няма да е скоро. Пред проф. Димитър Филипов през 1991 г. разкрива: "Сега Йерусалим няма да бъде разрушен! Над Йерусалим ще изгрее нова звезда. Рано е, още Сирия не е паднала". Всички тези откровения и предсказания на великата пророчица са цитирани в две книги на писателката Жени Костадинова - в луксозната "Ванга пророчицата", издадена 2011 г. за 100-годишнината от рождението на пророчицата, и в малката, само 12 на 12 см творба, "Ванга - пророчества и мъдрост". "Исках да издам една малка творба, която да е удобна и да може човек да си я носи в джоба. Тя е първата, преведена на английски и руски. Наскоро рускиня ми каза, че това е Библията на Ванга. В нея са събрани над 500 пророчества, мъдрости, знания, съвети на леля Ванга, 16 г. съм изследвала нейните живот и дело", твърди авторката.

Според пророчицата човечеството ще се спаси, когато всички се обърнат с молитва към Бога. Когато станат по-добри, когато си помагат взаимно и спрат да се надпреварват и да трупат. Мирът с бомби не се опазва - опазва се с разум и вяра. Ясновидката вярва и в добрите бъднини на страната ни. "Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава. Защото тя ще бъде уважавана и тачена от велики държави. Ще мине време, България ще изправи снага, самочувствието на хората ще порасне... България ще бъде благоденстваща страна! Деца, в България ще стане добре... Ще се живее добре!", вярва тя.

"За нас леля Ванга е светица, тя обичаше най-много Бог и България. Не делеше хората на бедни и богати. Помним, че ни казваше, че безгрешни хора няма, че има само два вида хора - добри и лоши", спомнят си жители на село Рупите, край което от 1970 г. в малка къщичка пророчицата помагала на нуждаещите се. Там приживе, през 1994 г., вдигна и църква, която кръсти "Света Петка". Местните хора са убедени, че мястото е свято и е българският Йерусалим. Защото там се усеща духът на Ванга, силата й. Според тях няма особено значение дали Българската православна църква (БПЦ) ще я признае за светица. По-важното е, че името й се е превърнало в свято още приживе и ще се помни и предава на бъдните поколения. Съветвала ги да четат Библията по-често, особено когато им е трудно и тежко, повтаряла, че нито една религия не учи на лошо и не е за подценяване. "Не съди другия - нямаш право да го съдиш. Само Бог може да съди", поучавала ги тя. И ги уверявала да не се карат за къщи, за имоти.

Огън да ги гори къщите, ако няма мир и любов в тях", казвала Ванга.

"Пророчицата ни помага и от небето. Тя мечтаеше в Рупите да има и манастир, дано скоро бъде готов. Измъчваше я омразата между хората. А нас ни мъчи, че вече 17 г. след смъртта й не можем да влезем в къщичката й и да приседнем на леглото, където тя си почиваше, да се слеем с духа й", признават жители на Петричкия край.

Фондация "Ванга" прави всичко необходимо, за да отвори вратите на постройката за посетители за храмовия празник на църквата, който е на 14 октомври. Преди време бе изпратено писмо до община Петрич, с което се информира местната власт за намерението на организацията да ремонтира основно сградата. Ще се запази автентичният й вид на 100%. Домът на пророчицата е собственост на неправителствената организация. Плановете са през септември да стартират ремонтните дейности, които да приключат за един месец. На своя сесия общинските съветници гласуваха всички вещи, които са 1411, да се стопанисват от историческия музей в града.

Оставят иконите, махат дрехите й

В момента в стаичките в къщата на Ванга в Рупите е трудно да се разминат двама души. Причината - пълно е с различни предмети на пророчицата. Идеята на фондацията е в музея да останат леглата, камината, масата, някои икони, кандилото. А почти всички дребни сувенири, както и посудата, да бъдат прибрани. Най-много са иконите в дома на Ванга, на които най-често е изобразена Света Богородица с Младенеца. Пазят се жилетките и блузите на ясновидката, чантите й също са непокътнати. Завивките - одеяла и ресначи, също са доста. Върху леглата има няколко възглавници. На етажерка са подредени няколко книги, сред които три Библии и молитвеник. До дивана е кандилото. Там са радиаторът, бастунът и любимият шал на Ванга.

"Няма скандал, но настояваме директорът на музея Сотир Иванов да изпълни решението на ОбС и заповедта на кмета на общината Вельо Илиев и да прибере нещата до 31 август. За да можем да ремонтираме къщата и да я отворим за нашите гости на 14 октомври тази година", категорични са от фондацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай