Метаморфози в Космоса

Липсата на гравитация променя поведението на човешкото тяло и куп други явления

Метаморфози в Космоса | StandartNews.com

Животът в Космоса рядко съвпада с холивудските ленти, в които всичко се подчинява на законите на Земята, за да е историята лесна за възприемане. Всъщност всяко излизане извън земната орбита радикално променя поведението на човешкото тяло, материята, предметите. Всичко се дължи на липсата на гравитация, а промените са повече от интересни.

1. Ръст

Обикновено човек е с 5 см по-висок в Космоса, отколкото на Земята. Причината е следната: гравитацията засяга гръбначния стълб и го компресира, а заради липсата на въздействието човешкото тяло се изтегля повече на височина. Заради това на астронавтите са нужни няколко седмици за адаптация, когато се върнат от полети - не е лесно да свикнеш отново с натиска на гравитацията.

2. Следите на Луната са вечни

На Луната няма въздух и съответно вятър. Заради това следите оставени от астронавтите преди почти половин век са все още непокътнати и може да останат там в продължение на милиони години. Единственият шанс да се премахнат е Луната да бъде ударена от друго космическо тяло. Всичко, което се случи на повърхността на Луната, остава завинаги!

3. Звуци от гърлото

Докато сте в пространство, има серия от промени, които се извършват вътре в човешкия организъм. Астронавтите например не могат да се оригват. Причината е отново липсата на гравитацията - когато такава няма, газовете в стомаха не могат да пропътуват пътя до гърлото и да излязат оттам.

4. Водата лети на капки

Течностите се разтичат на Земята заради гравитационната сила. В Космоса обаче се случва нещо любопитно и красиво - водата излиза на малки сферични капчици, които се реят като балончета наоколо. Възможно е например да разлеете вода в пространството, а после да гоните летящите сфери с уста, за да утолите жаждата.

5. Стара светлина

Слънчевата светлина, която виждаме, е на повече от 30 000 години: ползваме съвсем стара светлина. Част от светлината, заседнала вътре в Слънцето, е на хиляди десетилетия. Тя достига до Земята за осем минути, но едва когато попадне на повърхността на звездата.

6. Пламъкът посинява

Известна е теорията на Алберт Айнщайн, според която не е възможно да запалиш свещ в Космоса поради липсата на гравитация, тъй като горещият въздух не може да се изкачва нагоре. Емпиричният опит го опроверга. Веднага след като се запали свещ в Космоса, пламъкът става сферичен и се покрива с жълт слой. След няколко секунди този жълт слой изчезва и пламъкът посинява. Максимално свещта може да гори около минута.

7. Потта остава по кожата

Хигиената е трудна за спазване в Космоса. Потта не се изпарява, а остава върху кожата. Заради това костюмите на астронавтите се правят така, че да поддържат подходяща температура, която да ограничи потенето. Иначе е необходимо човек постоянно да се забърсва, ако не иска да плувне в собствената си пот.

8. Галактики канибали

Има галактики, които се хранят с по-малките такива. Един от най-подходящите примери е в непосредствена близост до Слънчевата система - Андромеда. В нея има останки и от предишни поглъщания на по-малки галактики, а в момента Андромеда "яде" един от своите сателити.

Това явление е известно като галактически канибализъм. Учените са изчислили, че след близо 3 милиарда години същата тази Андромеда ще се сблъска с нашата галактика и двете заедно ще образуват нова такава.

9. 777 тайнствени планети

Астрономите са идентифицирали 777 извънслънчеви планети. Именно на тях е възможно да бъде открит така вълнуващият въображението извънземен живот. Няколко от тях имат сходна структура като тази на Земята - проучванията им обаче ще се забавят със стотици години, тъй като за момента сме стигнали едва до Марс.

10. Квазари

Квазарите са едни от най-интересните космически обекти, намиращи се на границата на видимата Вселена. Те са изключително ярки и излъчват повече енергия, отколкото стотици галактики взети заедно. Засега научните теории са стигнали до извода, че квазарите представляват гигантски черни дупки в сърцевината на далечни галактики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай