Сценаристът на "Цар Калоян" даскал в София

Сценаристът на "Цар Калоян" даскал в София | StandartNews.com

Второто филмово училище в "Ню Бояна" започва на 29 февруари

Голан Рамраз ще преподава два месеца творческо писане на млади кинаджии

Холивудският сценарист Голан Рамраз, който пише текста за филма за "Цар Калоян" - мащабния проект на "Ню Бояна", ще пристига у нас тези дни. Той ще преподава тънкостите на драматургията във филмовото училище на компанията на Ярив Лернър. Обучителните курсове в киноцентъра ще се проведат за втори път и ще продължат почти два месеца от 29 февруари до 21 април. През това време Рамраз ще използва момента да нанесе последни щрихи в сценария си за българския цар. Както преди време шефът на киноцентъра разкри, професори от Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъдат консултанти по текста. За режисьор на историческата продукция, която разглежда отношенията на царя с папа Инокентий III по време на Четвъртия кръстоносен поход, е поканен холивудският ас Мел Гибсън. Засега все още не е потвърдено дали актьорът се е съгласил.

Това е вторият майсторски клас, който Рамраз ще води у нас след миналата година. В неговата филмография са кино хитове като "Господин и госпожа Смит", "Превъзходството на Борн", "Железният човек", писал е и за гиганта "Марвел". Неговата позиция в повечето продукции е "development executive", което ще рече, че издирва интересни теми, които могат да се развият в сценарий. На българските мераклии за слава той ще преподава ключовите моменти при създаването на добър текст, като същевременно заедно ще работят и по историята на всеки ученик. Всички, които имат желание да се включат в курса, могат да изпратят на [email protected] автобиография и кратко писмо на английски език, с отговор на въпроса защо искат да бъдат част от това преживяване.

Вече над 100 млади хора, предимно от България, се обучаваха в курса. И миналата година училището започна с курс по драматургия. След края на курса международно жури избра един от сценариите, "Bar Tricks", който бе заснет от студентите в следващия етап на училището и в момента се финализира пост-продукцията. "Филмът ще бъде готов скоро, вероятно след около три месеца ще можете да го видите на голям екран. В него става дума за о момиче, чиято майка е диагностицирана с рак. Младата жена бавно открива правилния път в живота си", разказа преди време Ярив Лернър.
Бъдещите курсанти в Киноцентъра ще имат срещи и с професионалисти от световната кино индустрия, както и възможност за важни контакти с продуценти и режисьори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай