"Потъването на Созопол" триумфира в Прага

Деян Донков и Снежина Петрова са в главните роли в лентата на Костадин Бонев

"Потъването на Созопол" триумфира в Прага | StandartNews.com

„Потъването на Созопол" триумфира на Независимия международен филмов фестивал в Прага PIFF с най-емблематичните за киното отличия. Лентата взе голямата награда „Златен орел", а Костадин Бонев бе отличен със златна статуетка за режисура. Третият приз отиде при Константин Занков - за операторската му работа.

Признанието в Прага не е първото за „Потъването на Созопол". На „Златна роза" във Варна през 2014 г. лентата получи две награди – за най-добра актриса на Снежина Петрова и за сценарий на Ина Вълчанова и Костадин Бонев. В седем категории филмът е бил номиниран на Международния кино фестивал в Ню Йорк през май 2015-а. Актьорските постижения пък бяха отличени на кинофестивал в Милано. Българската филмова академия му е връчила награди в четири категории през миналата година.

"Потъването на Созопол" е третият игрален филм на Костадин Бонев, автор и на много документални творби. Направен е по едноименния роман на Ина Вълчанова. Разказва историята на 50-годишния Чавдар Кършев – Чево (в ролята е Деян Донков), който отива в града, в който е прекарал младостта си, с 10 бутилки водка. Старата фамилна къща е на мястото си, но градът е друг. Kотките са изчезнали, а бездомните кучета плачат в дъжда. Трябва нещо да се случи след изпиването на всички бутилки с водка. Tе са краен срок за намиране на отговорите, за разрешаване или пък тотално взривяване на хаотичното съществуване, което ежеминутно убива душата на Чево. И те неусетно идват с приятелите Джинджи (Васил Гюров), Нел (Биляна Казакова), Док (Стефан Вълдобрев), Яна (Светлана Янчева) и Нева (Снежина Петрова).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай