Удариха пиратски фирми

Нанесените щети от незаконните програми е 100 хил. лева

Удариха пиратски фирми  | StandartNews.com

София. Служители на Главна дирекциа за борба с организираната престъпност (ГДБОП) атакуваха дружества, ползвали незаконен софтуер, съобщи МВР. Според експерти нанесените щети от пиратските приложения възлизат на над 100 000 лева.

Спецакцията на територията на столицата е реализирана от служители на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" съвместно с компютърни експерти. Тя била насочена към пресичане и предотвратяване на престъпна дейност на фирми, които незаконно използвали множество бизнес софтуерни продукти и специализирани програми. В хода на разследването било установено, че дружествата са се занимавали с услуги в областта на проучване, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на цифрови радио-релейни линии, мултиплексни системи, базови станции – GSM, DCS и UMTS, устройства за кодиране на телевизионния сигнал, цифрови кодиращи устройства, сървъри и сателитни радиолинии.

При предприетото претърсване на фирмените офиси са иззети 24 компютърни системи с нелицензирани софтуерни продукти /Windows XP, Windows 7 Ultimate, Microsoft Office 2003, Microsoft Office 2007 Enterprise, Adobe, Office Zidio, Office Project 2007, Win rar, Esset Nod 32/.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление. 

Системните действия на ГДБОП по противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие, приет от "Съвета за защита на  интелектуалната собственост". Статистиката сочи, че превантивните действия на антимафиотите, свързани с пиратството на територията на страната, са довели до ограничаване му с над 40% за последните 12 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай