Нож в гърба, ако не си платиш на Рижите

Закопчаха още двама рекетьори, искат решетки за 9 от бандата

Нож в гърба, ако не си платиш на Рижите | StandartNews.com

София. "Аз изобщо не знам за какво става въпрос, аз съм на антидепресанти. Не мога да разбера имам ли адвокат, или нямам. Арестуваха ме вкъщи, само ме предизвикват. Бил съм не знам какво, глупости говорят тези полицаи". Това заяви в съдебната зала Димчо Тодоров, едно от яките момчета от бандата на силоваците Рижите, рекетирали длъжници с бухалки. В сградата на Специализирания наказателен съд бяха деветте обвиняеми за участието в организирана престъпна група, включително и соченият за неин лидер Камен Желев. Останалите осем са Ивайло Русков, Георги Стоянов, Николай Иванов, Тодор Андонов, Атанас Парушев, Мануел Стоев, Димчо Тодоров и Росен Велев. Във вторник при операция на Специализираната прокуратура и МВР бяха арестувани 20 бандити. В тях бяха открити голямо количество бухалки, ножове и пари в брой, които се предполага, че са придобити от престъпна дейност. На 12 от бандитите са повдигнати обвинения. Само 9 от тях обаче са участвали в организирана престъпна група, а другите трима са били наемани за отделни поръчки. Вчера Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на постоянен арест на 9 от шайката. Мярката обаче бе отложена за 13 ч днес (б.р. четвъртък), тъй като адвокатите не са имали време да се запознаят с материалите по делото.

Още двама от бандата за рекет, популярна като Рижите, са арестувани, научи "Стандарт".
След спецакцията във вторник МВР съобщи, че се издирват и други трима от рекетьорите. Според запознати белезниците са щракнали на двама, а третият все още се издирва. На днешното заседание охраната в спецсъда да бъде засилена, решиха вчера магистратите. Обвиняемите няма да стоят зад бронираните плексигласови стъкла в залата, въпреки че са опасни. Според магистратите те не могат да бъдат с ограничавани права, тъй като засега в прозрачните клетки няма озвучаване.
Според запознати с почерка на бандата кирките, забити в коли, както наръганите в гърба и задните части длъжници, са запазена марка на рекетьорите. Бандата имала и дрескод, типичен за ъндърграунда - носели анцузи и подстригвали косите си много късо.

Ямболските рекетьори действали досущ като мутрите от 90-те години. Били наети от фирмата за бързи заеми "Кредилайн" и принуждавали със сила хората от Ямбол, Хасково и Бургас да си връщат заемите. Само в Бургаско са били известни 7-8 случая на изнудване, твърдят запознати. Оказва се, че кредитната къща, от чието име са изнудвали арестуваните, има официален лиценз, издаден от Българската народна банка.
Най-скандалното е, че офисът на "Кредилайн" в Ямбол е отворен и приема клиенти и след спецакцията, алармираха "Стандарт" бдителни граждани. "Не знаем какво са правили прокурорите и полицаите, но хората пак си раздават кредити", твърдят местните. В Ямбол се говори, че зад гърба на тартора Камен Желев стои неговият баща Георги Желев. Той е

бивш офицер и е бил два мандата общински съветник

И нещо много любопитно - Георги Желев станал местен депутат с листата на СДС. Втория си мандат вече е съветник от Българска комунистическа партия. Името на Желев се свързва с приватизацията на "Търговия на едро" в Ямбол. Камен Желев пък е гравитирал около националисти. Младежът обаче не се е обвързал категорично с някои от формациите. Според жители на Ямбол, той се занимавал основно с бизнес. Търговията, а не политиката го влече, твърдят местните.
От прокуратурата в Ямбол не дават никаква информация, свързана с арестите. "Обърнете се към колегите от специализираната прокуратура в столицата, която ръководи операцията", казаха неофициално от обвинението в Ямбол. Полицията също категорично отказва да дава подробности. "Към момента нямаме информация за извършване на незаконна дейност спрямо клиенти от страна на "Кредилайн" в Сливен", заяви пред журналисти пък зам.-директорът на полицията в града под Сините камъни Иван Русев. Той нямал информация и за пострадали от силови действия на ямболските лихвари. Сливенските полицаи и жителите на ромския кв. "Надежда" категорично

отричат да е имало курбан и веселба

в махалата след арестите на Рижите. Мургавите братя обясняват, че там неведнъж са залавяни лихвари, но за Рижите не са и чували. Със сигурност обаче ямболци ще помнят акция на полицията. Според очевидци била мълниеносна. Качулати антимафиоти от столицата блокирали джиповете на Рижите на пазара и ги натръшкали на земята. Ченгетата бяха с пушки помпи, твърдят местните хора.
В Бургас криминалистите от преди няколко години разследват много внимателно случаите, в които са замесени хора на Рижите. Братята и бандата им се прочуха през 2007-а, когато пред погледа на деца и пенсионери в центъра на Бургас откриха стрелба по трима други младежи, които отивали към "Интерхотел България". Причина за агресията бе гардът Иван Панайотов, който предната вечер бе изхвърлил Малкия Риж от дискотека "Ексес". 24-годишният Калоян Стоянчев - Големия Риж пък

бе гръмнат на 20 септември 2009 г.

от бившия полицай Петко Лисичков след възникнал спор по време на шофиране. Рижата и приятелите му се движели са "Ауди А4", но били засечени от мотоциклет "Хонда", управляван от Лисичков. Помежду им възникнал спор и Лисичков застрелял от упор Големия Риж със законно притежавания си пистолет "Макаров". Три дни след като Големия Риж бе убит, брат му, 21-годишният Симеон Стоянчев - Малкия Риж откри огън във въздуха с газов пистолет пред фитнес зала в бургаския комплекс "Изгрев". Той бе осъден по бързата процедура - 7 дни арест за дребно хулиганство в поделение на МВР. После излежа наказанието си в местния отрезвител. В момента би трябвало да е в бургаския затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай