Детелина Симеонова: Земеделието ще ни избави от кризата

Детелина Симеонова: Земеделието ще ни избави от кризата | StandartNews.com

Водачът на листата на СДС в Добрич Детелина Симеонова е родена на 15 май 1962 г. Завършва право в Софийския университет. Работи в Районния съд и в Окръжния съд в Добрич. В момента упражнява адвокатска професия. Правен консултант е на асоциации в сферата на земеделието.

- Г-жо Симеонова, вие сте съдия с опит и известен адвокат. Основателни ли са критиките към съдебната система?

- Има много проблеми, които трябва да бъдат решени. Критиките са обосновани. Има една тежка бюрократична система в Закона за съдебната власт за избор на съдии. Липсват ясни критерии. Аз не приемам израза: "Ние ги хващаме - те ги пускат." Защото трябва да бъдат хванати със съответните убедителни доказателства, тъй като отговорността е на съда. Съдията е този, който слага подписа си под една присъда.

- Какво мислите за независимостта на българския съд?

- Системата в момента е политизирана и ние от СДС не се притесняваме да го кажем. Имаме политизиран орган, който назначава съдебните кадри - Висшият съдебен съвет. Той се избира с политически квоти. Това е недопустимо. Тази квота трябва да бъде много малка, за да не оказва решаващо влияние в работата и да се акцентира на професионализма. Ако имаме 25 човека, може четирима да са политическа квота.

- Какви са вашите приоритети в земеделието?

- За СДС селското стопанство е един от водещите отрасли в държавата. След Първата световна война именно селското стопанство е това, което е извадило България от кризата. Аз мисля, че и сега трябва да се обърнем към него, за да излезем от икономическата криза, в която се намираме.

Трябва да има по-добри условия за животновъдството, което съществуваше в Добруджа, но вече няма развитие. Необходими са условия производителите да продават директно на крайния потребител. Трябва да се въведат някои задължителни стандарти, както е навсякъде в ЕС.

Важна е и възможността за създаване на работна заетост. Това е възможно посредством приемането на програма, като "Малка ферма".

- Какво трябва да се промени в поземлените отношения?

- Живея в Добруджа и тази тема е особено силно изразена тук. Един от проблемите е изключително усложнената процедурата за регистрация на земеделските производители. Те са задължени да извършват регистрация два пъти в годината по един остарял и тежък административен ред. Принудени са през няколко месеца да се редят на опашки пред съответните общински служби по земеделие, което ги отвлича от основната им дейност. Неразрешени остават и споровете за ползването на земята.

- Каква е вашата позиция по горещата тема с шистовия газ?

- Темата с шистовият газ е много актуална, с оглед на това, че Добруджа е традиционно земеделски район. Няма да коментирам дали добивът е вреден или не. Това трябва да сторят учените ни от БАН.

Мога да коментирам обаче икономическите последици, които са резултат от Закона за подземните богатства. Те са в ущърб на притежателите на земеделска земя, защото е предвидено принудително отчуждаване. В един извънреден брой на ДВ от 2009 г., непосредствено преди изборите, Сергей Станишев обяви търг за концесия. Там попаднаха и земеделски земи. Концесията е за шистов газ, конвенционален нефт и въглища. От моята Добруджа са дадени доста декари за проучване на "Шеврон", "Мелроуз", "Овъргаз" и "Парк плейс енерджи корпорейшън". В отдадените за проучване терени неминуемо има частни земи. При засягане на частни земи се предвижда процедура по принудително отчуждаване. В този закон са нарушени текстове на Конституцията. Аз имам готов законопроект, който предвижда справедливо обезщетяване, но ако хората го желаят. Ние не можем да разоряваме никого за сметка на големите компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай