Бастун вика Бърза помощ

Бастун вика Бърза помощ | StandartNews.com

Според статистиката Япония е страната с най-много възрастни хора в света. Те водят доста активен начин на живот и поради това местните производители на електроника измислят какви ли не неща, за да ги улеснят. Едно такова устройство е интерактивният бастун навигатор The Aid на Fujitsu.

Компанията ежегодно прави конкурси за дизайнерски проекти на цифрови устройства, чиято цел е събирането на свежи идеи за джаджи и устройства на бъдещето. Първо място на един от тези конкурси зае литовката Егле Угинтайте, а наскоро прототипът й The Aid стана реалност.

Този бастун е много повече от опора за възрастните и болните хора. Многофункционалното устройство поддържа 3G и WiFi, а освен това има GPS модул, които на първо място са необходими за ориентиране в пространството. Бастунът помага на възрастните, чиято памет отслабва, да вървят в правилната посока. Ако бабата или дядото направи грешен завой, устройството започва да вибрира и се появява стрелка, която показва правилната посока на движение.

Освен това The Aid следи за кръвното налягане на човека, който го ползва, сърдечния ритъм и телесната температура. Ако "забележи" някакъв проблем, изпраща есемес на роднините, с който посочва причината за своето "безпокойство" и местоположението на възрастния човек. Бастунът също така има копче SOS, което, ако бъде натиснато, извиква линейка на Бърза помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай