Робошоу на панаира

Робошоу на панаира | StandartNews.com

70-тият юбилей на изложението ще даде рестарт на икономиката, категорични са организаторите
Енергоспестяващи щори по технология на НАСА и двигател, който се захранва от слънцето, са сред новостите

Тази седмица Пловдив отново е синоним на панаир. От днес градът на тепетата е домакин на 70-то юбилейно издание на Международното техническо изложение, което се е наложило като най-големия делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа. Форумът ще продължи до 4 октомври. В него участват изложители от 37 държави. Броят на фирмите надхвърля неколкостотин, а заетите панаирни площи са повече от миналата година. Официално представяне е заявила Австрия, а Чехия и Словакия подготвят засилено участие след активното си присъствие на пловдивското изложение през пролетта. В рамките на деловия форум се организират десет специализирани изложби: "Акватех" - за технологии и управление на водите, "Аутотех" - за транспорт и автосервизно оборудване, "Елтех" - за електроника и електротехника, "Енеко" - за енергетика и екология, "Инфотех" - за информационни технологии, "Интермин експо" - за минна промишленост, "Машиностроене" и "Стройтех" - за строителни материали, машини и технологии, "Химия" и "Автомобилен салон" - Пловдив.

Панаирът се готви да посрещне над 60 000 гости по време на изложбените дни. Работното време на палатите е от 9 до 18 часа. В последния панаирен ден изложбите са отворени за посетители до 14 часа, а малко преди това е тегленето на томболата с наградите от "Есен 2014". По повод 70-ото юбилейно издание "Международен панаир Пловдив" намали цената на билетите с над 30%, за да могат повече хора да видят атрактивните експозиции. Билетът ще струва 4 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици - 2 лв., а карта за цялата седмица - 12 лева. Фирми, които купуват над 20 билета с предварителна заявка, също ползват цена от 2 лева. Другата изненада е лека кола "Шкода Ситигоу Амбишън". По време на Есенния панаир ще се проведе анкетно проучване с цел да се събере информация за нагласите на посетителите и да се подобри организацията. Един от участниците, попълнили анкетни карти, ще получи автомобила, осигурен от Международен панаир Пловдив. Това ще стане в събота, в 13 часа.

Шоу с роботи ще бележи юбилейното издание на Техническия панаир тази година. Уникалното събитие ще се проведе под наслов "Рестарт на българската икономика чрез роботизация". Идеята е да подскаже идеи за този бизнес, който някога е бил развит у нас, обясни д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. Той е убеден, че 70-ото издание ще бъде знак за рестарта на индустрията. В шоуто с роботи ще участват децата от Националното училище по роботика в Пловдив, които ще покажат различни модели. Посетителите на панаира могат да видят състезания с "умните машини" по сглобяване на кубчето "Рубик", демонстрации и прожекции на филми за промишлена роботика, каквито ще има всеки ден в осма палата. Шоуто с роботи допълва списъка на иновативните продукти, които участват в тазгодишното изложение.

Роботизирана система за ин витро оплождане е едно от изобретенията, които ще бъдат показани на изложението. Системата повишава резултатите и намалява разходите при асистираната репродукция, обясняват от фирма "Микрона", чието дело е авангардният уред.

Сред върховите разработки се нарежда и българският електромобил, който се задвижва с енергия от слънцето и вятъра. Той не изхвърля във въздуха вредни вещества, а неговата ефективност е над 95%, твърдят създателите от "Джи-Ка 1". Те са конструирали и хибридна електроцентрала от ветрогенератор и слънчев панел. Енергоспестяващите изделия отново са сред най-атрактивните експонати на Есенния панаир. Акцентът е върху достъпните и лесно приложими решения. Системата за захранване на двигатели от слънцето е хитовият продукт на "Електроинвент". Тя създава мощност от 0.75 до 19 киловата, стартира се автоматично в зависимост от слънчевата радиация. Няколко варианта за домашна електроцентрала предлага фирма "Пестим енергия". Тя показва ветрогенератори за монтаж на покрива или в двора, съоръжения за добиване на енергия от слънцето, компактен комплект от соларен колектор и бойлер, инфрачервени уреди за отопление на открито. Енергоспестяващи щори, изработени по технология на НАСА, идват за първи път на нашия пазар. Щорите се монтират по различен начин през зимата и лятото, тъй като едната повърхност отразява топлина, а другата я концентрира и излъчва. Така предпазват от студ и жега, съкращават почти два пъти разходите за отопление и за охлаждане, а икономическият ефект достига 40-60% в зависимост от годишното време и площта на помещението, твърдят от фирма "Спектър инвест БГ", официален дистрибутор на корпорацията "Eedr", САЩ. За първи път се представя и течната топлоизолация за вътрешни стени и тавани, която се нанася като латекс, но предпазва от конденз и мухъл. Тя е разработена от българската компания "Изомакс".

Намаляването на енергийните разходи е залегнало и при конструирането на новата фамилия електрически платформи на "Балканкар Рекорд". Промените удължават пробега с едно зареждане на батерията. Така се дава възможност на компании, кандидатстващи за финансиране по европейски програми за енергийна ефективност и зелена икономика, да се оборудват с техника, намаляваща енергийните и производствени разходи, обясняват от фирмата. Тя демонстрира и екологична фамилия мотокари, които съответстват на световните изисквания за екологичност на отработените газове и изразходват по-малко горива в сравнение с използваните досега. Сред върховите разработки, които тази година се представят на изложението в Пловдив, е сокоизстисквачката "Кювингс", производство на корейската компания NUC Electronics. Нейната уникална технология се базира на студеното пресоване и бавното въртене на ножовете. Така соковете от плодове и зеленчуци стават по-здравословни, тъй като се запазват всички хранителни вещества, обясняват изложителите от "Н Академия Трендхаус". Като "малък инструмент, но с революционен дизайн", определят своя хитов експонат от фирма "Херц - България". Тя ще представи притискаща ролка "Суперсила", разработена в Германия и използвана при заваряване с горещ въздух. Новият дизайн на ръкохватката намалява усилието на китката с 40% и позволява да се направи по-сигурен шев. Авангардна технология пести средства при ремонт на индустриално оборудване. Износени метални повърхности на машинни елементи се възстановяват при стайна температура и без потапяне във вана. Установката е мобилна и с нея може да се извършва ремонт на детайли с особено големи размери, без да се демонтират. Модерният метод е разработен от Sifco ASC, САЩ, и се представя за първи път на нашия пазар от "Ником 65". С шоу програма "Sexy Carwash" ще бъдат демонстрирани автокозметика и професионални почистващи препарати на италианската компания "Мафра". Те са новост за българския пазар, твърдят изложителите от "Авиатранс". Първата в света трибополимерна нишка за 3D принтери пък ще представи компанията "Хенлих". Новият материал е до 50 пъти по-устойчив на износване в сравнение с конвенционалните материали, обясняват нейни експерти. За първи път на нашия пазар излиза и онлайн системата за изработка на персонализирани календари на "Айпринт". Чрез уеббазираната платформа всеки може да създаде и поръча календар по свой вкус. Общо 30 новости присъстват на Международния технически панаир в Пловдив, наред със стоки, пуснати на пазара през последните две-три години.

Иновациите са акцент

Акцентът на тазгодишния форум са иновациите от ново поколение, които завладяват в последно време света. Това е посоката, в която работят водещите фирми и компании днес. "И ако преди няколко години кризата изненада бизнеса, сега бизнесът изненадва кризата с креативните си решения", казват организаторите от Международен панаир Пловдив. "Доскоро новите решения бяха фокусирани върху производството. Сега новостите са насочени повече към човека, към намаляването на енергийните и финансови разходи, към подобряване на условията на труд и опазването на околната среда. Технологиите променят качеството на живот чрез продукти, които са достъпни и лесно приложими в различни области на индустрията и бита и това ясно личи в експозициите, които отварят врати днес в панаирните палати", споделят още от изложбения център.

Чакат инвеститори

Интерес от страна на чужди инвеститори очакват на панаира. На среща, организирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ) с фирми - изложители, изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов ще представи програма за привличане на капитали в Южния централен регион, както и инициативи за изграждане на положителен имидж на България като инвестиционна дестинация. Тази година изложението сочи и друга тенденция - на засилен интерес от страна на чуждестранния бизнес към страната ни като пазар за внос на технологии и техника. Според експерти може да се очаква активизиране на инвеститорите у нас. Прогнозата се базира на необходимостта от модернизиране на производствената база и възможностите за финансиране на обновяването, които дават еврофондовете. Това е причина Австрия например, да има значително по-голямо присъствие на тазгодишния Международен технически панаир. Освен нея, официални участия са подготвили Китайско Тайпе, Полша и Чехия, а колективни фирми от Германия, Италия, Полша, Турция и Чехия, наред с компании, които са водещи световни производители на индустриално оборудване.

По-евтини билети, подаряват кола

Панаирът се готви да посрещне над 60 000 гости по време на изложбените дни. Работното време на палатите е от 9 до 18 часа. В последния панаирен ден изложбите са отворени за посетители до 14 часа, а малко преди това е тегленето на томболата с наградите от "Есен 2014". По повод 70-ото юбилейно издание "Международен панаир Пловдив" намали цената на билетите с над 30%, за да могат повече хора да видят атрактивните експозиции. Билетът ще струва 4 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици - 2 лв., а карта за цялата седмица - 12 лева. Фирми, които купуват над 20 билета с предварителна заявка, също ползват цена от 2 лева. Другата изненада е лека кола "Шкода Ситигоу Амбишън". По време на Есенния панаир ще се проведе анкетно проучване с цел да се събере информация за нагласите на посетителите и да се подобри организацията. Един от участниците, попълнили анкетни карти, ще получи автомобила, осигурен от Международен панаир Пловдив. Това ще стане в събота, в 13 часа.

Показват модели за евтино отопление
Участието в Дните на зелената енергия е безплатно

Модели за намаляване на разходите за отопление и осветление в обществени и битова сгради ще бъдат представени в Дните на зелената енергия в рамките на Международния технически панаир в Пловдив. Водещата тема е "Финансови инструменти за енергийна ефективност в общините". С нея ще бъде открито четвъртото издание на Дните на зелената енергия на 29 септември. Ще бъдат презентирани възможностите за финансиране по европейски програми и за постигане на енергийна ефективност без големи инвестиции, иновативни начини за по-широко използване на възобновяемите енергоизточници и платформата Manag Energy. Нов акцент е проблемът за енергийния мениджмънт в училищата, на който е посветен семинар на 30 септември. На него ще бъдат демонстрирани софтуерният продукт "VerySchool навигатор" и система за цялостен контрол върху разходите на електрическа и топлинна енергия. Инсталацията е реализирана в четири пилотни училища в Европа, сред които и Професионална гимназия по електроника и електротехника в Пловдив. Семинар "Моделиране и измерване на качество на въздуха в градовете е планиран за 1 октомври. Ще бъдат обсъждани методи за мониторинг на въздуха, борбата срещу неговото замърсяване и климатичните промени. Десета национална конференция "Интелигентни градове и региони - устойчиво енергийно управление и биоенергетика от отпадъци", организира Асоциацията на българските енергийни агенции на 2 октомври. Ще бъдат представени варианти на сгради и екоселища с почти нулево потребление на енергия. Участието в Дните на зелената енергия е безплатно. Те се организират от Асоциацията на българските енергийни агенции, Енергийна агенция-Пловдив и Международен панаир Пловдив. Инициативата е част от съпътстващата програма на най-големия делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, наред с още 30 делови събития.

Минен форум и полезни дискусии в програмата

Над 30 делови събития включва съпътстващата програма на Международния технически панаир по време на "Есен 2014". Освен конкретни практически решения за намаляване на разходите за отопление и осветление по време на Дните на зелената енергия интерес представлява и първото издание на Европейския минен бизнес форум, който ще се състои днес и утре под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката. Основните теми са свързани с европейското партньорство, корпоративната отговорност, социалните инвестиции и цялостното развитие на минната индустрия. В програмата са включени кръгла маса за суровините в Европа и презентации на водещи фирми. Инициатор и организатор е Българската минно-геоложка камара, а партньори са Европейската асоциация на минните индустрии Евромин, Министерство на икономиката и енергетиката и Международен панаир Пловдив. Българската търговско-промишлена палата се включва с широк спектър от прояви. Те ще дадат практическа информация за кандидатстване по проекти, финансиране на различни дейности, защита от рискове при неплащане, излизане на външни пазари и други проблеми, както и безплатни консултации. Темата за европейските фондове през новия програмен период 2014-2020 г. е един от акцентите на деловата програма на Есенния панаир в Пловдив. Българските фирми ще се запознаят с конкретните възможности, които предоставят оперативните програми. Върхови продукти ще бъдат демонстрирани в презентациите на близо 10 водещи компании. Българската асоциация по информационни технологии ще представи своя Офис за технологичен трансфер и иновации в подкрепа на малките и средни предприятия, като във фокуса са дигиталното предприемачество и моделите на бизнес в интернет епохата.

Фирми вземат европари заради изложението
Кандидатстват с проекти по ОП "Конкурентоспособност"

Български фирми използват субсидии по европрограмите, за да участват в Международния технически панаир в Пловдив. Това заявиха участници в 70-то издание на най-големият делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа. Оказва се, че през последните години много фирми се завръщат на изложението с помощта на заложени в проектите си разходи за участие в панаира. Става дума за планирани разходи, които се покриват от схеми за финансиране, като това се очертава като тенденция, която активно се развива в деловия свят не само у нас. Причината е нов начин да се влезе в конкуренцията за нови пазари, твърдят експерти. Ясно изразени са предпочитанията към Есенния панаир в Пловдив, защото обхваща 87 бранша на икономиката и привлича посетители с различен профил. Той събира водещи компании от сферата на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето. Най-значимата на Балканите среща на технологичния сектор дава възможност иновациите да бъдат представени пред десетки хиляди посетители от България и Европа - основно предприемачи, собственици на фирми, мениджъри и специалисти. Затова много компании, клъстери и научни звена търсят начин да разширят експозициите си, коментират още бизнес експертите. По думите им фирмите и институциите стигат до евросредствата, като разработват различни схеми, покриващи разходите за участие в представителните форуми, какъвто е Международния технически панаир в Пловдив. Например Офисът за трансфер на технологии към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" получи средства за свой щанд на "Есен 2013" по ОП "Конкурентоспособност". Там показа прототипи на иновативни разработки, високотехнологични продукти и консултантски услуги, а в резултат намери работа на студенти и партньори за съвместна дейност. Една от най-ефективните е мярката за подкрепа на клъстерите към ОП "Конкурентоспособност", отпускаща безвъзмездно финансиране и за участие в изложения. С нейна помощ няколко клъстера ще могат да се представят на настоящия Есенен панаир.

Цената определя и живота на акумулатора
Много клиенти се доверяват само на нас, каза Румен Марков, управител на "Старт Трейдинг"

- Коя е най-продаваната марка акумулатори от внасяните от вашата компания?

- Най-продаваните акумулатори са от евтините марки. За наша радост при нас не винаги е точно така, защото с годините нашите клиенти разбраха, че цената на акумулатора е релевантна на качеството и дължината на живота му. Като един от най-големите партньори на Varta успешно продаваме акумулатори от всички категории на Varta, както и батерии, които са произведени в същите заводи на Johnson Controls със същото завидно добро качество в своя клас, а именно AFA и най-новата ни марка KRAFT Standart и KRAFT Premium, която може да се намери в големите хипермаркети.

- Какъв е гаранционният срок на предлаганите от вас акумулаторни батерии?

- Повечето акумулатори са с 24 месеца гаранция при нас, с 3 години е само серията Silver на VARTA. Това е акумулатор с отлични качества и силен пусков ток, който е жизнено важен през студените дни на зимата.

- Поддържате ли обратна връзка с клиентите си? Получавате ли отзиви от тях?

- Вече 15 години помагаме на клиентите си да направят правилния избор на акумулатор за своя автомобил. Имаме клиенти, които се доверяват само на нас и си купуват акумулатори само от нас. Благодарение на това доверие вече имаме собствена верига от магазини в повечето големи градове в страната. Във всеки един от тях, всеки може да направи проверка на автомобила и състоянието на акумулатора си. Сега на панаира в Пловдив ще представим най-новите си продукти, които са едни от най-реномираните марки на пазара за соларни системи, голф колички, подопочистващи машини, строителни вишки, електрокари и изобщо всичко за бизнеса под марката Trojan САЩ и Hoppecke - Германия.

- Колко години издържат продадените от вас батерии?

- Здравето на един акумулатор зависи от материалите, с които е направен и начина, по който е използван. В идеални условия една батерия с марката KRAFT Standart и AFA имат живот от 6-7 години, а VARTA се е случвало на сменяме и на 14 години, но здравето на батерията зависи от начина на работа с нея.

- Има ли разлика в живота на обслужваемите и необслужваемите батерии?

- От практична гледна точка по-удобни за клиентите са акумулатори, които не се обслужват. Тези акумулатори имат лабиринтов капак, който събира изпаряванията и ги връща обратно в батерията. Един акумулатор с капачки трябва да се проверява няколко пъти в годината понеже изпарява течност приблизително 3 гр на месец. С необслужваемата батерия същата загуба се получава за около една година и затова тя има чувствително по-дълъг живот.

- Какви препоръки бихте дали към потребителите за качествена поддръжка на батериите?

- Три са основните препоръки към клиентите ни. Първо да монтират на автомобила си акумулатор с известна марка. VARTA и Optima неслучайно са водещи марки в Европа, и макар че това е малко по-скъпо за клиентите, във времето цената става значително по-ниска за тях. AFA и KRAFT са с по-ниска цена, но се произвеждат в заводите на Johnson Controls и качеството им също е на завидно ниво. Второто е да слагат винаги толкова мощен акумулатор, колкото е нужен за автомобила, плюс още малко резерв. Най-добре е да се доверите на търговеца в магазина. Всичките ни служители минават обучение преди да започнат работа. Последната препоръка - правете проверка на акумулатора поне веднъж годишно, като най-подходящи сезони са есента или пролетта. Скоро договорихме с производителите на VARTA да направим седмици за тест на акумулатори през октомври и ноември 2014. Прегледите ще са безплатни във всичките ни магазини и ще се извършват със специални дигитални тестери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай