Пилотите от "Ер Франс" обявиха безсрочна стачка

Пилотите от "Ер Франс" обявиха безсрочна стачка | StandartNews.com

Париж. 8-дневният протест на пилотите на авиокомпанията "Ер Франс" ще стане безсрочен. Това обявиха те, след като ожесточеният трудов спор компанията се задълбочи още повече с решението на ръководстгвото на продължи с откриването на нискотарифна авиокомпания.

Френско-холандският консорциум Air France-KLM иска да развие авиокомпания за по-досъпни полети, за да не изгуби позицията си на втори по големи превозвач в Европа. Transavia би трябвало да има ключови центрове във Франция, Холандия и на няколко места в Европа.

Според пилотите обаче новият превозвач - и особено центровете му извън Франция - ще наемат екипажи при по-ниско заплащане и по-неизгодни условия, което ще се отрази и на техните доходи - едни от най-високите в Европа.

Стачката засегна 60% от полетите на "Ер Франс" и нанася щети на групата в размер на 20 милиона евро дневно.

Най-големият синдикат пилотите не прие вчерашното предложението на ръководството на компанията, което под натиска на стачката обеща да прекрати до декември проекта си за развитие на нискобюджетното си подразделение Трансавиа (Transavia).

Синдикатът обяви, че това предложение е "последна провокация" на шефа на групата Ер Франс - Ка Ел Ем (AF-KLM) Александър дьо Жуниак . Профсъюзът определи обещанието като "димна завеса", която не предлага повече гаранции от предишните оферти и не решава никакъв проблем

Намерението на авиопревозвача да развива приоритетно нискотарифното си поделение е в основата на конфликта, довел до продължаващата вече осем дни стачка, предаде АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай