София - Балканска столица на виното

София - Балканска столица на виното | StandartNews.com

Започват  дегустациите на 700 проби, 30 търговци и журналисти от САЩ, Китай и Япония са сред гостите на фестивала

В деня, когато в София се събират лидерите на Европа и Западните Балкани, за да обсъждат бъдещото сближаване, в столицата ни започва и седмото издание на Балканския винен конкурс и фестивал /BIWC/. Съвпадението може да изглежда на пръв поглед случайно, но не е случаен фактът, че виното е мост към интеграция, а винената дипломация сближава народите. Това заяви инж. Галина Нифору, един от създателите на Балканския винен форум и директор на BIWC.

Тя обяви, че тази година има рекорд на вината, регистрирани за надпреварата - близо 700 проби, чиято дегустация ще започне днес. 70 са изложителите на фестивала, който ще се проведе в събота и неделя в Гранд хотел София. 50 от тях са български изби, останалите са от балканските страни. "За първи път във форума участват всички страни от региона", каза Галина Нифору. На събитието ще присъстват 30 вносители на вина и журналисти от САЩ, Китай и Япония. Журито, което ще оценява пробите, е изключително силно - в него има четирима Masters of Wine и един Master Sommelier. Сред оценителите за първи път има и истински благородник – граф Джон Умберто Салви /MW/, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света, който ще направи и майсторски клас. Такъв ще има и председателят на BIWC - Константинос Лазаракис /MW/, който ще представи Саватиано – новият гръцки тренд - вино от района на Атика. Ценителите могат да чуят презентацията за турските вина на Master Sommelier Иса Бал, както и да посетят майсторски класове за сръбските и българските вина.

"Ние вече не пращаме покани на световните експерти да участват в журито, те самите ни молят за това. Вече имаме чакащи за 2020 г.", посочи Константинос Лазаракис, който е и председател на журито. По думите му, винените специалисти искат да дойдат в България не само заради конкурса, но и заради българското гостоприемство, вкусната храна и красивата София. "Световните винени експерти стават посланици на българското и балканското вино и това е много важно", изтъкна още Лазаракис.

"Трябва да бъдем много точни в преценката си, защото всеки производител обича вината си така, както и децата си", каза Евангелос Берис, Ph.D., който ще участва за първи път в журито.
Вече седма година Българската търговско-промишлена парата /БТПП/ подкрепя този форум, тъй като българските вина са една от емблемите на страната ни. Виното е продукт, който носи славата на България по цял свят, заяви главният секретар на БТПП Васил Тодоров.

Гордост е за България, че отново сме домакин на Балканския винен фестивал, посочи и Нина Филипова, главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
Кой ще е тазгодишният победител, ще стане ясно в събота вечер на гала вечерята. Първенецът, на който бъде присъден Гранд Трофея, ще получи статуетка, изработена от покойния артист Кольо Карамфилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай