Русия спира вноса на български стоки

Кремъл с ответен удар заради санкциите на ЕС

Русия спира вноса на български стоки | StandartNews.com

Забраната на Москва за редица родни храни ще важи една година

Русия забранява вноса на редица български стоки. Кремъл обяви, че ще въведе ограничения за импорта на селскостопански стоки, суровини и продоволствия от държави, наложили санкции на Москва. Те ще важат една година. Това предвижда указ, който президентът на Русия Владимир Путин подписа в сряда, съобщи Кремъл на официалния си сайт.

Според руското издание "Ведомости" забраната ще се отнася за месо, сирене и млечни продукти. Според сайта russian.rt.com забраната ще важи само за стоки от по-скъпия сегмент на пазара и няма да важи за виното и детските храни.

По данни на статистиката за първите 5 месеца на годината целият ни износ за Русия е бил за 411,4 милиона лева. Най-голям е делът на медикаментите, а в топ 10 са и вината ни.

Русия е на девето място в списъка със страните, за които България изнася най-много стоки. Медикаментите са с най-голям дял при продуктите, които страната ни експортира към Москва. В топ 10 на най-изнасяните стоки е и виното ни, което заема осма позиция в тази класация. Сред храните, които изнасяме за Русия, са и млечните и месните продукти. "Въвеждането на такава забрана означава спиране на работа и съкращаване на работни места", каза Димитър Маджаров, който е един от износителите на млечни продукти за Русия.

Все още не е много ясно какво ще се случи и кои стоки ще попаднат в списъка с ограничения. "Да се надяваме, че страната ни няма да е силно засегната, така или иначе ще сме наясно в близките дни", каза шефът на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

По-рано в сряда Русия обяви, че забранява вноса на едър и дребен добитък от България. Това ограничение се отнася за животни от област Хасково заради случаите на заболяването син език, казаха от Българската агенция по безопасност на храните. Забраната е временна и засега не засяга останалите области, в които е открито заболяването. Тя влиза в сила от четвъртък, 7 август. 183 са населените места, където има син език. Те са на територията на няколко области - Хасково, Кърджали, Бургас, Смолян, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Пазарджик, София област и Габрово, уточниха от Агенцията по храните. До момента заболяването е довело до смъртта на 109 животни. Санитарната служба на Москва спира и вноса на животни от Гърция и Италия. Преди ден подобна мярка беше въведена и за вноса на животни и месо от Румъния. По-рано пък бяха спрени и плодовете и зеленчуците от Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай