Поевтиняват превозите на товари през Сърбия

Поевтиняват превозите на товари през Сърбия | StandartNews.com

Анкара отказва да ни предостави предварително 250 разрешителни от и за трета страна

Цените за превоз на товари /навлата/ до и през Сърбия трябва да паднат от 1 юни. Причината за това е либерализирането на двустранните и транзитни товарни превози между България и Сърбия. В резултат на което от тази дата те вече ще бъдат извършвани без разрешителни.Досега България и Сърбия си разменяха безплатни и платени разрешителни. Първите даваха право на камионите да пътуватбезплатно в Сърбия, а с вторите те плащаха, в зависимост от тонажа, около 20 евро пътни такси. Отделно за издаването на всяко разрешително превозвачите ни плащаха по 10 лв. държавна такса плюс 10 лв. за услугата и 7 лв. - при връщането му след курса - общо 27 лв. без ДДС.

С либерализирането на превозите на товари от 1 юни тези суми няма да се плащат. Освен това на реципрочна основа на териториите на двете държави няма да се събират други пътни такси, освен стандартните магистрални и винетни, както и налози за преминаване през конкретни пътни съоръжения, като например мостове.
С цел защита на местните автомобилни превозвачи се запазва и разрешителният режим за превоз на товари за и от трети страни.

В транспортното ни министерство се обмисля вариант за пълна либерализация и на режима на автомобилни превози с Турция. Той ще бъде обсъден на насрочената за 12 и 13 май в София среща на автомобилните администрации на двете страни. Засега обаче Анкара отказва да ни предостави предварително поискания на два пъти от България контингент от 250 разрешителни от и за трета страна, предвидени за второто полугодие, съобщиха от ИА "Автомобилна администрация" (ИААА). Възможно е турските колеги да ни ги донесат на ръка на предстоящата среща, коментираха още ИААА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай