Отпуските и надутите цени сринаха борсите

Отпуските и надутите цени сринаха борсите | StandartNews.com

"Заразата" на капиталовите пазари тръгна от Азия и бързо обхвана Европа и САЩ

Световните финансови пазари изживяват едни от най-драматични си дни след срива на борсата в Китай миналия понеделник (24 август). Денят дори беше наречен "Черен понеделник". Тогава акциите на китайския фондов пазар преживяха най-големия си еднодневен спад от 2007 г. насам. Негативният ефект се пренесе и върху европейските пазари. Зад силните разпродажби на световните пазари в началото на миналата седмица стоят няколко основни фактора. Първо са опасенията за твърдо приземяване на Китайската икономика, с оглед на по-слабите от очакваните икономически данни през последните месеци и очакванията на инвеститорите за скорошно вдигане на лихвения процент от страна на Федералния резерв на САЩ (ФЕД), коментира за "Стандарт" Георги Георгиев, портфолио мениджър в ИП "Карол". По думите му слабото представяне на развиващите се пазари и сериозните разпродажби на китайския фондов пазар от началото на лятото също допринесоха за черния понеделник. "Третата причина е силното влияние на техническите индикатори. Преминаването на водещия индекс в САЩ, S&P 500 под 200-дневната средна, след дълъг период на консолидация, задейства компютърните алгоритми на пазара, които сложиха начало на масираните разпродажби на пазара. Ваканционният период и липсата на дълбочина на пазара оказаха влияние за силата на този спад, а червената вълна бързо се разля и обхвана всички водещи пазари по целия свят. Още повече американският фондов пазар не беше коригирал повече от 5% от 2011 г., а пазарът се търгуваше на по-високи от средните пазарни съотношения (P/E на Шилер бе 24.5 при средно историческо от 16.6)", обяснява той.

Китай се счита за първоизточник на борсовата "зараза", която обхвана всички пазари и доведе до значително поевтиняване на акциите, каза пред "Стандарт" Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг". Причина за срива на китайските книжа, според него, е прекомерният им ръст преди това (160% за една година) и заемните средства, които инвеститорите използват за покупките си. "Тази корекция в Китай няма пряко отношение към останалите пазари, тъй като на борсата в страната търгуват само местни инвеститори. Икономическото забавяне на Китай е по-основателна причина за сътресения на пазарите по света, защото това означава по-малко внос на суровини и на практика стои зад срива на цените им", смята той. Поевтиняването на петрола и металите се пренесе върху акциите на компании от добива, които вече една година са разпродавани на борсите в САЩ и Европа, казва Цветослав Цачев. По думите му истинската причина за срива на западните пазари е, че и на тях цените на акциите са били неоправдано високи. "Инвеститорите ги качиха благодарение на постоянното печатане на пари, като от 2011 г. насам не е имало корекция на борсите. Очакванията за повишаване на лихвите в САЩ и текущото охлаждане на икономическия растеж в Азия, накара най-предпазливите инвеститори да продават. Това, че спадовете на развитите пазари последваха няколко много негативни дни на търговия в Китай, е по-скоро съвпадение. Китайската борса падна още през юни. Не трябва да се пропуска и фактът, че търговията през август обичайно е по-слаба, което позволява по-силни движения на цените", смята и Цачев.

Колко ще продължи "черният" период?

Вероятно поне месец няма да видим сериозно движение на акциите нагоре. Голямата част от спада при такива корекции на пазара става много бързо и в последствие се формира дъно за няколко седмици при повишена динамика на цените. V-образно дъно по-скоро не трябва да се очаква, казва Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг". Според него, причината за възстановяване ще бъде отлагане на вдигането на лихвите в САЩ и значителни монетарни стимули в Китай. Възможно е и Федералният резерв да измисли начин за подкрепа на щатската икономика, с което да свали долара и да отговори на обезценяването на юана и на поевтиняването на еврото през изминалата една година, твърди той. Според него дори и централната банка да не предприеме всички желани от пазара мерки, корекцията рано или късно ще приключи, когато инвеститорите видят атрактивни цени на акциите.

Слабото представяне на суровините и липсата на силен ръст на световната икономика, въпреки сериозните стимули от страна на водещите Централни банки, пораждат опасения, че тази корекция на борсите може да се задълбочи и да бъде предизвестие за нова криза и незадоволителен растеж на световната икономика през следващите няколко тримесечия, коментира Георги Георгиев от ИП "Карол". "Капиталовите пазари действат изпреварващо спрямо реалната икономика и може да дадат сигнал за нейна слабост 6-9 месеца по-рано", казва Георгиев.

Внасяме по-евтини метали и горива

България няма да бъде засегната пряко от случващото се на борсите, смята Цветослав Цачев от "ЕЛАНА Трейдинг". Спадът ще се отрази негативно на инвестициите на пенсионни фондове, но според него, това е нормално и временно явление. "Икономическите ефекти могат да са по-силни и дългосрочни. В положителна посока са ползите от поевтиняване на вносни стоки, произведени извън еврозоната, тъй като единната валута поскъпна. Това се отнася и за суровини като петрола и металите. Износителите от тези сектори обаче ще получат по-малко приходи. Промишлеността може да бъде засегната и от скъпото евро, което ще свие конкурентните предимства на европейските компании. Това се отнася и за български фирми, доставящи продукция за водещи европейски корпорации", обяснява той. Според Георги Георгиев от ИП "Карол" българската икономика е зависима от ЕС. Едно забавяне на световната икономика ще мине през продължаване на слабия ръст на Европа, а оттам ще окаже негативно влияние и върху страната ни. "Все още е рано да се правят подобни прогнози, тъй като към момента няма фундаментални предпоставки за развитието на този сценарий", казва той.

10-те най-поевтинeли акции на БФБ за миналата седмица

1. Булвеста Холдинг АД -99,73%
2. Балканика Имоти АДСИЦ-София -78,81%
3. ЦБА Асет Мениджмънт АД -75%
4. Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ -53,80%
5. Енемона АД-привилегировани акции -24,30%
6. БИ ДЖИ АЙ ГРУП АД -18,26%
7. Унипак АД -16,10%
8. Булленд инвестмънтс АДСИЦ -13,27%
9. Метизи АД -11,76%
10. Корадо-България АД -10,51%

По данни на investor.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай