Лидерите налагат своята визия и увличат хората

Лидерите налагат своята визия и увличат хората | StandartNews.com

Технологиите дават възможност за бързо реализиране на идеите

За да бъдеш начело, е необходима харизма, но и перфектна организация и стратегия

Конференцията "Образование и Бизнес - Бъдещите лидери", организирана от национална телевизия Bulgaria ON AIR и икономическия ТВ канал Bloomberg TV Bulgaria, събра на едно място известни български и чуждестранни предприемачи. Те коментираха кои са лидерите в днешно време и лидерите на бъдещето, как можем да ги разпознаем и как се става лидер.

Лидерът е човек, който има визия, успява да наложи модел, човек, в който хората вярват. Това обясни Роберто Патраси, откривател на таланти за ФК Милан до 2013 г. Той припомни как преди около 30 години Силвио Берлускони е започнал работа в Милан и не е бил възприеман на сериозно от хората. Берлускони е искал да създаде от "Милан" отбор спектакъл, тъй като в онзи момент отборът не се е справял много добре. И действително "Милан" е успял да стане отбор спектакъл, отбор забавление, да побеждава.

Така и Берлускони се е доказал като лидер, коментира Патраси. Според него лидерът е харизматичен, въвежда иновации, но важното е, че той е и гуру - предвожда хората, вдъхновява, създава школи и университети. "За да си лидер, е необходимо да имаш перфектна организация и стратегия, познанията и опита какво прави един отбор толкова силен", обясни той. По думите му трябва да си спомним какво е правило българските отбори силни и успешни и отново да приложим този метод. Според Патраси е важно, че държавата и фирмите преди са вярвали в българските спортисти, като Христо Стоичков, например.

Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на глобалния договор на ООН, също потвърди, че лидерът е визионер, има цел и кауза, увлича и води активно напред хората, пази ги от заплахи. Според него Елън Мъск, основателят на PayPal и SpaceX, е типичен пример за лидер - той е способен на велики неща и дори да падне - става и продължава. "Новите технологии в четвъртата индустриална революция дават възможност за персонализация, скъсяват цикъла на производството и по този начин позволяват бързо съобразяване с конкретните изисквания на даден човек. От друга страна, те дават достъп до бързо и лесно реализиране на идеите на отделните индивиди стига те да са иновативни", заяви Огнян Траянов.

Проблем е, че бизнесът изпреварва образованието

Бизнесът изпреварва образованието, което е проблем, каза младият предприемач Любомир Янчев по време на конференцията "Образование и Бизнес - Бъдещите лидери". "Образованието сега е счупено, защото светът се развива бързо", каза Любомир, който е на 21 г. и е все още студент в НБУ.

Зад крехката му възраст обаче се крият големи постижения и амбиции - той създаде устройство за интернет контрол на климатици, а компанията му Melissa Climate получи финансиране от 1 млн. лв. за развитие на чужди пазари. Несъмнено студентът е вдъхновяващ пример за много млади българи. В момента Melissa се продава в 13 страни по света, а Любомир работи по следващия си голям проект. Според Страци Кулински, новият ректор на Американския университет в Благоевград, университетът трябва да насърчава и развива у студентите критичното мислене, уважението към различните гледни точки, емоционалната интелигентност. Аделина Костова, мениджър Управленско развитие за Европа, Близък изток и Северна Африка в Nestle България отбеляза, че подготовката на лидерите започва още от ученическата скамейка.

По думите на Александър Кръстев, PR експерт, преподавател комуникация в LinkedIn образованието все пак също търпи някакво развитие. Той поясни, че онлайн обученията промениха начина, по който младите лидери се развиват. Според него хартиените визитни картички вече остават в историята, а за младите лидери са важни профилите им в социалните мрежи и нещата, които те споделят в тях със своите последователи. Всъщност онлайн профилите им са тяхната визитна картичка. Кръстев коментира, че братята американци Ханк Грийн и Джон Грийн са успешен пример за лидери. Те правят клипчета, в които обясняват на езика на младите за данъците, проблема със сирийските бежанци и т.н. и така политиката и икономиката стават интересни за младежите.

Проф. д-р Анатолий Занковский от Руската академия на науките пък сподели мнението, че всички големи лидери, за които можем да се сетим, са живели в миналото. "Днес липсата на лидери се усеща все повече заради бързите темпове, с които се променя всичко около нас", каза той. Според Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), Лидерство = Иновации и Инвестиции. Големият лидер е човек, който вижда в бъдещето. "Лидерството в бъдеще ще се изразява в това да властваш върху иновациите. За да се случи това, са необходими инвестиции. БАИ ще работи, за да извоюва на България лидерство в сферата на иновациите", каза Стамен Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай