КНСБ с програма срещу дефлацията

КНСБ с програма срещу дефлацията | StandartNews.com

София. Увеличение на потреблението чрез увеличение на публичните инвестиции и ясна политика за увеличение на работните заплати - това са предложените от КНСБ мерки за решаване на проблемите, създадени от дефлацията. 

"За това кое доведе дефлацията в Европа и България има еднозначен отговор - трайната и крайна рестрикция, която беше възприета през последните 5-6 години във всички европейски държави като официална европейска политика и орязване на заплати". Това заяви на пресконференция Пламен Димитров, президент на КНСБ, цитиран от БГНЕС.

"Цените паднаха надолу и доведоха до дефлация. Страшилището на света в момента се казва дефлация и този процес може трайно да възпре развитието на части от света", отбеляза Димитров.

Според него този дебат за борба с дефлацията е позакъснял. Димитров припомни, че повече от година КНСБ и икономисти алармират, че България навлиза трайно в дефлация и това ще има ефекти върху икономиката, доходите на хората и цялото развитие на страната. "Трябваше да започнат подобни процеси в други държави-членки на ЕС, за да чуем повече гласове, които се присъединиха към нас. 14 държави в ЕС са в дефлация, а 11 са с много ниска дефлация", каза президентът на КНСБ.

Според него трайната и крайна рестрикция през последните 5-6 и повече години във всички европейски държави, комбинирана с орязване на заплати и продължаващата дерегулация е довела до намаляване на заплатите навсякъде в ЕС.

КНСБ предлага антидефлационна програма с конкретни мерки. Тя трябва да бъде с увеличение на потреблението чрез увеличение на публичните инвестиции и да има ясна политика за увеличение на работните заплати, каза Димитров. Според него има и печеливши от целия процес, като такъв той посочи банковия сектор. Банковият сектор у нас за настоящата година увеличава печалбата си с 35 % спрямо миналата година, добави той.

Димитров изтъкна, че в условията на продължаващата дефлация вътрешният и външният дълг на страната са започнали да се обслужват все по-трудно. По думите му, няма рецепта, която някой да е измислил за справяне с дефлацията, и това прави процеса по-труден.

Намерението да се налеят 1 млрд. лв. в български строителни предприятия и фирми във връзка със санирането ще има антидефлационен ефект, но това е мярка, която едва ли премиерът или Горанов са замисляли като такава, добави Димитров.

В България дефлацията е на второ място в Европа, а почти няма дискусия по тази тема. Дефлацията в евро зоната е минус 0,6%, а в България е минус 2%, отчете Роналд Янсен, представител на Европейски синдикален институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай