И "Подкрепа" поиска по-високи осигуровки

И "Подкрепа" поиска по-високи осигуровки | StandartNews.com

София. Увеличение с 1.2% на осигуровката за пенсия и с 1% за безработица от следващата година предлага КТ "Подкрепа" на социалния министър Хасан Адемов. Подобно искане отправи преди седмица и другият синдикат - КНСБ.

Според двата профсъюза без вдигане на осигурителните вноски не може да се намалят дефицитите във фондовете на НОИ. От "Подкрепа" обаче предлагат също така да се възстановят вноските към фонда за гарантиране на вземанията на работниците при фалит на предприятията в размер на 0.5%. Тази осигуровка бе премахната преди няколко години като антикризисна мярка.

Друго искане на синдиката е към НОИ да се създаде специален фонд за пенсиите на работещите при тежка категория труд. Идеята е той да замени сегашните професионални фондове към частните пенсионни дружества. Освен това "Подкрепа" предлага тези вноски да бъдат завишени - от 12 на 15% за първа категория труд и от 7 на 10% за втора. Осигуровки да се плащат върху всички доходи от труд, а не върху определен таван, който в момента е 2400 лв., иска още "Подкрепа". Синдикатът предлага още да се върне точковата система за предсрочно и гъвкаво пенсиониране. Тя обаче да бъде актуализирана, като нужният брой точки за мъжете да бъде 102, вместо 100, а за жените - 96, вместо 94.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай