19:45 ч.

27.10.17

2 мин.

0

4

0

Форсират тол системата /ОБЗОР/

от Стандарт |

Форсират тол системата /ОБЗОР/

Такса на километър ще се плаща за по-малко от две трети от пътната мрежа


Агенция „Пътна инфраструктура" е поискала от Комисията за защита на конкуренцията предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на тол системата. Това каза в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той обясни, че е спазен посоченият в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да стартира реалното внедряване на тол системата по републиканската пътна мрежа.
„Извън обхвата на договора с изпълнителя има още няколко неща, които трябва да бъдат извършени, на чисто експертно ниво и това, на първо място, е изготвянето на проекти на промени в сто и четири нормативни акта", каза още регионалният министър. "Втората задача е свързана с начина на контрол, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура", на самия процес на внедряване на системата", добави Нанков. Той допълни като трета задача – необходимостта от създаването на финансов модел за тарифиране и обхват на системата на определени участъци от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол такса.
„Заложеният обхват на системата от над 80% от републиканските пътища най-вероятно ще бъде редуциран", прогнозира Нанков и подчерта, че според него между 50% и две трети от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната реално от тол таксите.


 


В понеделник ще започнат строителните работи по обхода на Ахелой, който ще отпуши трафика от Бургас към Слънчев бряг и Варна. Това каза малко по-късно в Камено министър Нанков. Той подчерта, че всички документи, необходими за започването на проекта са на лице. „Има 3-дневен срок за евентуални обжалвания от другите участници в търга, но по всяка вероятност няма да се стигне до това. Имаме увереност, че още другата седмица започват строежа и се надяваме до лятото да е готов за използване", заяви министърът. Обходът ще облекчи значително трафика по пътя Бургас-Варна. След като автомобилопотокът бъде изведен извън Ахелой от Бургас до к.к. Слънчев бряг ще се стига с 10-15 минути по-бързо.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:22 · 28.10.2017
Естествено, нови приходи, нови възможности за кражби от крадливете ГЕРБ-ери!
Потребител · 05:40 · 28.10.2017
Kato napravite i p'tishtata plateni , i malkoto ostanalo plategosposobno naselenie shte s'bere kufarite.
Потребител · 05:39 · 28.10.2017
Toesi plateni p'tishta shte otvoryat nowi v'smognosti sa kragbi.
Каталуня?? · 21:10 · 27.10.2017
Къде са ви статиите за независимостта на Каталуня?? Мълчание?? Копирано от standartnews.com
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент