Дават 1 млрд. за "Струма" през Кресненското дефиле

Дават 1 млрд. за "Струма" през Кресненското дефиле | StandartNews.com

АПИ пусна търга за най-тежкия участък от автомагистралата до Гърция, на 23.6 км ще бъдат изградени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлези и подлези

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че е открила обществената поръчка за проектиране и строителство на платното в посока София на автомагистрала "Струма" в участъка Кресна - Крупник, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. От пътната агенция посочиха, че дължината на отсечката е 23.6 км, като се предвижда да бъдат изградени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлези и подлези. Индикативната стойност на поръчката е 875.3 млн. лв. без ДДС, или над 1.05 милиарда лева.
Обществената поръчка е разделена в две позиции, като сроковете за завършването на всяка от тях са 1556 дни и включват времето за проектиране и строителство. Реално това са 52 месеца, които започват да текат от датата на подписване на договорите с изпълнителите. Такива обаче е малко вероятно да бъдат избрани преди август-септември 2019 г., тъй като оферти в търга ще се подават до 15 ноември 2018 г., а работата на оценителната комисия при такива проекти продължава минимум 6-9 месеца. Освен това по всяка вероятност ще има и обжалвания. Всичко това поставя под сериозен риск изпълнението на проекта, защото магистрала "Струма" трябва да е напълно готова до края на 2023 г. В противен случай ще се наложи България да връща полученото европейско финансиране за нея.
Според одобрения проект габаритът на новото трасе ще бъде 10.50 м - с две ленти за движение с ширина 3.5 м, водещи ивици по 0.25 м и два банкета с ширина 1.5 м. (т.е. две платна като на магистрала без аварийна лента бел. ред.). Предвидено е при надлъжен наклон над 4% да има и трета лента за товарните автомобили.
Първият лот е за 13.2 км в северната част откъм София, като прогнозната стойност е 444 796 305 лв. без ДДС. Или средно по 40 млн. лв. на километър. В този участък ще бъдат построени 3 тунела - "Симитли" (с дължина 211 м), "Ракитна" (1135 м) и "Стара Кресна" (1052 м). Те ще бъдат с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т.н. Ще бъдат построени и 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и три надлези и подлези. Достъпът до този участък ще става чрез три пътни възела - "Полето", "Мечкул" и "Стара Кресна".
Вторият участък е с дължина 10.4 км, като включва и обходния път на Кресна, който е 5.5 км. Индикативната стойност е 430 525 209 лв. без ДДС, което прави по 51.6 млн. лв. на километър. При обходния път на Кресна ще има площадка за краткотраен отдих, която ще бъде с електричество, вода и канализация. От нея ще има и връзка с населеното място Кресна. В участъка ще бъдат изградени 4 тунела - "Тисата" (с дължина 171 м), "Света Неделя" (1.3 км), "Кресна 1" (358 м) и "Кресна 2" (230 м). Те също ще бъдат с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т.н. Ще има още 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези. "И при двата лота трафикът ще се регулира чрез Интелигентни транспортни системи и системи за наблюдение – пътни станции за засичане на трафика, за видеонаблюдение, метеорологично наблюдение и др.", обясняват от пътната агенция.
Т.нар. източен вариант на лот 3.2 от магистралата (виж картата), който предвижда разделяне на пътя на две платна, беше одобрен от Висшия експертен екологичен съвет при екоминистерството през октомври миналата. Според него платното в посока Гърция ще ползва съществуващия път през дефилето с малки подобрения, след което ще продължава по новия обходен път на Кресна, а в посока София ще има изцяло ново трасе. Одобреното трасе беше един от общо пет разглеждани варианта, които бяха предложени за обществено обсъждане. Той получи подкрепа както от правителството, така и от местните жители, но пък беше най-критикуваният вариант от екоорганизации. Те предлагаха движението изцяло да се изнесе извън дефилето, а съществуващият път да остане локален, тъй като интензивният трафик вреди на богатото биоразнообразие в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай