Българският бизнес е най-лошият платец в ЕС

Българският бизнес е най-лошият платец в ЕС | StandartNews.com

За втора поредна годна българските фирми са най-лошите платци в Европа. Само 70% от всички издадени фактури се плащат в срок, докато за Стария континент този процент е средно 76. Данните са от проучването на ЕОС „Европейски навици за плащане 2016". Според него родните компании дават 41 дни срок за отложено плащане на клиентите си, докато през 2015 г. този срок е бил 38 дни. От своя страна клиентите закъсняват да се издължат с още 28 дни след толеранса (с 5 повече от 2015 г.).

Така българските фирми получават парите си близо три месеца след като са предоставили стоката или услугата си на партньора и на практика му предоставят търговски кредит без самите да са платежоспособни. Това много пречи на бизнеса, защото времето е ключов фактор за успеха, коментира Райна Миткова, управител на ЕОС Матрикс. Освен това оставя фирмите без налични пари, а банките много трудно дават оборотни кредити.

Затова междуфирмената задлъжнялост е над 180 млрд. лв., по данни на БСК. Все повече български фирми са заплашени от ликвидна криза и впоследствие от фалит. Не само България обаче е зле, страната ни следва общата европейска тенденция на влошаване на показателите за редовност на плащанията. Ние обаче водим негативната класация и по дял на несъбираемите вземания. На първо място сме с 30% несъбираеми вземани (при 22% за 2015 г.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай