700 млн. заем за защитените влогове

700 млн. заем за защитените влогове | StandartNews.com

Политическите сили се разминават за дупката над 3% в бюджета

Министерски съвет да предостави заем от 700 милиона лева на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Това е едно от предложенията за актуализация на бюджета, внесена в парламента от служебния премиер Георги Близнашки. Парите ще се извадят от фискалния резерв. С тях ще се покрие част от недостига във ФГВБ за изплащане на защитените депозити на клиентите в КТБ. В края на миналата седмица стана ясно, че във фонда не достигат около 1.7 млрд. лв., за да бъдат покрити всички влогове в затворения трезор до посочената от закона сума от 196 000 лева. Затова в проектозакона е предвидена и възможност за издаването на държавни гаранции до 2 милиарда лева в полза на фонда. В актуализацията, внесена от Близнашки, е включена и опцията за теглене на външен дълг за осигуряване на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената от ЕК преди месеци държавна помощ в размер до 2,9 млрд. лв. В проектозакона е предвидено увеличаване на дефицита в хазната до 3,6%, който да се финансира с емитирането на непредвиден към момента дълг до 4,5 млрд. лв. В тези цифри влиза и актуализация на приходите и разходите поради неизпълнение на перата - основно в приходните агенции.
Прекрояването на бюджета ще бъде и сред едно от първите основни предизвикателства пред осемте партии, намерили място в парламента. Те ще трябва да постигнат трудно съгласие по параметрите, които най-вероятно ще претърпят сериозна промяна от предложеното от служебния премиер. Голяма част от партиите са на твърдото мнение, че актуализация е нужна, но не и по цифрите в нея. БСП, които твърдяха, че такава не е нужна, когато слизаха от власт, също подкрепят прекрояване на бюджета. Те обаче все още не са решили дали ще подкрепят предложеното от Близнашки, или ще представят свой вариант. ДПС също тепърва ще се запознаят с проекта и ще вземат решение в рамките на парламентарната си група.
Твърд отпор срещу предложената от Близнашки актуализация ще дадат от АБВ. Председателят на парламентарната им група Ивайло Калфин е категоричен, че те няма да подкрепят дефицит, по-голям от 3% в края на годината, тъй като така ще влезем в дълга и тежка процедура от Европейския съюз, от която няма да успеем да излезем скоро.

ДПС внесе четири закона

С четири законопроекта започна в новото Народно събрание парламентарната група на Движението за права и свободи. Единият от тях е дългоочакваният закон на депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев за разкриване имената на вложителите и кредитополучателите в КТБ, които заемат или са заемали висши държавни постове. Както "Стандарт" писа, с него се прави предложение и за наемането на международна фирма, която да провери всичко около казуса. ДПС внесоха и законопроект, с който да бъде отменена давността на престъпленията, извършени по политически причини по време на комунистическия режим, включително и т.нар. Възродителен процес. Другите два законопроекта касаят заличаването от всички регистри на българските имена, наложени на мюсюлманите по време на Възродителния процес. От ДПС предлагат да се запише забрана на служителите в бюрата по съдимост да искат от хората тези имена, а в регистрите ЕСГРАОН и Централната база данни "съдимост" те да бъдат изтрити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай