Национална екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ стартира на 16 септември
Най-големите замърсители на въздуха са печките и колите


11:45 ч.

06.08.18

2 мин.

0

0

0

Специалист: Биохраните на българския пазар са с много добро качество

от редактори |

Специалист: Биохраните на българския пазар са с много добро качество

Биохраните на българския пазар са с много добро качество, увери в интервю за БНР д-р Стоилко Апостолов от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена". Той посочи, че от десетина години се наблюдава бум на биопроизводителите. По думите му това налага държавата да адаптира звената, които отговарят за контрола, съответно с биопроизводителите.


Според него секторът се подценява и даде пример: „През 2003-2004 г. имаше не повече от 200 биопроизводители в България. Тогава се създаде един отдел „Биологично земеделие" към МЗХ, тогава работиха 4-5 човека. В момента има 7000 биопроизводители и във въпросния отдел работят пак може би 4-ма души. Това е една илюстрация за отношението. Ние години наред предлагаме този отдел да бъде подсилен според броя на производителите, да стане дирекция, да има по-голям персонал, хора, които са с опит, които наистина да отговорят на новите предизвикателства. Това в момента е огромен бизнес. Поне 100 млн. лв. е оборотът от биопродуктите на година, допълнително има и субсидии. Това е огромен бизнес и не може с лека ръка да се оставя да се администрира от един отдел в министерството, който трябва да свърши цялата работа".


Според Апостолов няма нищо трагично в констатациите на одитния доклад на Сметната палата. Според доклада контролът върху биохраните не защитава добре интересите на потребителите. Апостолов подчерта, че не са част от Комисията по биологично земеделие към министъра, тя си е вътрешноведомствена. Според него цялата система би работила по-добре, ако всички заинтересовани страни са в нея.


Апостолов отбеляза, че новият европейски регламент въвежда принципни неща при производството. Биопроизводителите трябва да са подготвени за новите правила, защото иначе 7000 производители ще се окажат в много тежка ситуация, предупреди той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент