Рокери протестират срещу добив на газ от въглища в Добруджа

Рокери протестират срещу добив на газ от въглища в Добруджа | StandartNews.com

Добрич. Голямо рокерско шествие на мотори потегля по обяд от Варна, като ще мине през Балчик и Каварна, където феновете на моторите ще се поклонят на паметника на Рони Джеймс Дио, преди да се отправят към каварненското село Вранино. Организацията на протеста тече в социалната мрежа "Фейсбук". Крайната точка на пътуването е Вранино, където има дадено разрешение за проучване на американската компания „Парк Плейс Енерджи" за добив на въглищен газ.

Преди време добричлийката Синтия Недялкова алармира за тази нова заплаха за водата и земята на Добруджа. Тя е от гражданската инициатива, обявила се срещу добива на шистов газ по метода на фракинга. При протестите, проведени в страната, Недялкова заяви, че посвещава живота си на опазването на земята и водата на родния й край и съхраняването на страната ни.

Масовите протести доведоха до гласуването от Народното събрание на мораториум върху проучването и добива на шистов газ по метода на фракинга. Сега Недялкова, която е категорична, че няма връзка с партии и политически сили, както и други природозащитници - част от гражданската инициатива, са отново притеснени за бъдещото на плодородната добруджанска земя и водата, която цялата област Добрич пие.

Районът е богат на въглищни залежи, които са на голяма дълбочина. Недялкова и съмишлениците й са разбрали, че разрешението, дадено от кабинета на американската компания, е за проучване на въглищен газ, като това ще става чрез запалването на въглищния пласт дълбоко под земята и нагнетяване на кислород, а чрез друг сондаж - извличане на отделения газ при горенето.

"Това е не по-малко опасно от шистовия газ, защото от високата температура водата ни ще изчезне. Друг риск за здравето на добруджанци се крие в химикалите, които се отделят при горенето - сероводороди и други вредни вещества. Да не говорим какво ще стане с плодородието на почвите при тази висока температура, която ще се развива под повърхностния слой", притеснена е Недялкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай