Пари за пенсия с отрицателни лихви

Пари за пенсия с отрицателни лихви | StandartNews.com

Парите за пенсия в Сребърния фонд се държат на депозити в БНБ с отрицателни лихви. Това става ясно от отчета за дейността на фонда през 2016 г. Общата налична сума в Сребърния фонд в края на 2016 г. е 2,658 млрд. лв. Като по закон след 14 ноември 2018 г. пари от Сребърния фонд ще може да се прехвърлят към бюджета на държавното обществено осигуряване за изплащане на пенсии. На 29 декември 2015 г. с решение на управителният съвет на фонда е открит депозит в БНБ за сумата 2,534 млрд. лв. със срок една година при нулев лихвен процент. Депозитът е подновен в края на 2016 г. при лихва от минус 0,10%, пише в отчета за дейността на фонда. През 2016 г. в Сребърния фонд са влезли 2 млн. лв. от приватизация, 88 млн. лв. от концесии и 1,9 млн. лв. от други източници като например глоби и неустойки, свързани с приватизационния процес. Затова през 2016 г. е открит още един депозит в БНБ за сумата 92 млн. лв. при лихва минус 0,03%. Законът даде право хората, които се осигуряват в универсалните частни пенсионни фондове за втора пенсия да прехвърлят натрупаните пари по личната си сметка към Сребърния фонд и на старини да получават само една държавна пенсия. По тази линия през 2016 г. в Сребърния фонд са влезли и 32,1 млн. лв. В резултат за тези средства са открити два депозита в БНБ за 15 млн. лв. и 16 млн. лв. със срок от една година като лихвата по тях е съответно минус 0,07% и минус 0,10%. Отрицателните лихви по срочните депозити са за сметка на централния бюджет и не ощетяват ресурса на Сребърния фонд, се посочва в отчета за дейността му.
Парите от Сребърния фонд не биха могли да намалят сериозно дефицита в държавната пенсионна система през следващите години. Всяка година недостигът в държавното обществено осигуряване (ДОО) се покрива от държавния бюджет, като за 2016 г. тази сума е 4,95 млрд. лв. Наличните средства в Сребърния фонд към края на 2016 г. са 2,6 млрд. лв. и биха могли да подкрепят бюджета на ДОО едва с 3-4 месечни плащания за пенсии, пише в отчета за дейността на фонда.
През 2016 г. на заседание на УС на фонда е обсъждана разработената от НОИ дългосрочната прогноза за ДОО до 2060 г. Прогнозата е направена на база демографските допускания на Евростат и показва, че ДОО ще остане на дефицит през целия период до 2060 г. През първите няколко години на прогнозния период дефицитът се подобрява, достигайки най-ниските си нива от 4,3% от БВП около 2020 г. В периода 2017-2035 г. дефицитът се задържа на нива под 5% от БВП. След 2040 г. обаче започва съществено влошаване на баланса на ДОО, който в 2060 г. достига най-високата си стойност от 38 млрд. лв. или 9,4% от БВП, пише в отчета на фонда. Това означава, че изплащането на пенсиите ще бъде най-големият финансов проблем на страната. Като сред причините за това са застаряването на населението, увеличената продължителност на живота и намаление на броя на работещите хора. Всички това ще постави на сериозно изпитание финансовата устойчивост на българската осигурителна система, пише в отчета на фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай