Пълна лудница с милионите от КТБ (ОБЗОР)

206 млн. хем не липсват от трезора, хем ги няма

Пълна лудница с милионите от КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разписка остави в ареста касиерката Петрова и счетоводителката Кючукова

София. Никой не знае къде е баснословната сума от 206 млн. лева, за която прокуратурата твърди, че липсва от касата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно по време на разглеждането на мерките за неотклонение на главната касиерка Маргарита Петрова и зам. главната счетоводителка Борислава Кючукова пред Софийския апелативен съд.

От една страна, от държавното обвинение са категорични, че от касата на КТБ са присвоени близо 206 милиона лева, защото на 19 юни в банката е издаден протокол-разписка, с който фирма "Бромак", собственост на Цветан Василев, се задължава за същата сума към банката под формата на кредит. За престъплението са обвинени касиерката и двете счетоводителки - Кючукова и пуснатата още от Градския съд под домашен арест Мария Димова. От друга страна обаче, прокуратурата разполага с експертиза, която обхваща само периода 16-20 юни.

Експертите казват, че фактическа липса от касата на банката не е видно да има. Проблемът бил, че разписката, с която фирма "Бромак" е задлъжняла с близо 206 млн. към банката, не била счетоводен документ. В съдебната зала отново не стана ясно какво общо имат касиерката и счетоводителките с тези милиони и защо са обвинени, че са ги присвоили лично за себе си. Загадка е дали от касата на КТБ липсват пари, както и ако е имало, в чия полза е извършено присвояването, нито кога е станало самото то.

Експертизата сочи, че операцията по осчетоводяване на милионите е извършена на 27 юни - ден, в който банката вече е затворена и в нея са квесторите на БНБ. Независимо от това, апелативните магистрати намериха достатъчно основания, с които да потвърдят мярката, наложена на Петрова и Кючукова. Димова е навън заради влошено здравословно състояние, тъй като страда от онкологично заболяване. Председателят на управителния съвет на КТБ Орлин Русев също е на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, която му бе наложена на 14 юли. Прокуратурата се отказа да протестира наложените мерки на последните двама, въпреки че според обвинението Русев и Петрова са присвоили 206 млн., а двете счетоводителки само са им помагали. Съставът на САС с председател Мая Цонева, докладчик Алексей Трифонов и Пламен Дацов намери, че има достатъчно доказателства, за да се изведе обоснованото предположение, че трите обвиняеми са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Според съда, на този етап все още е налице и опасност да извършат друго престъпление.

От прокуратурата представиха нови 6 тома с доказателства, което пък наложи отлагане на заседанието на съда с близо 3 ч, за да може адвокатите да се запознаят с тях. След прочитането им обаче от защитата бяха категорични, че няма нищо уличаващо клиентите им. Ставало въпрос само за една разписка, на която се мъдри сумата от 206 млн. лева, която обаче не е счетоводен документ. Според прокуратурата, източването на банката е започнало на неустановена дата през декември 2011 г. и продължило до юни т.г. На заседанието пред СГС миналата седмица стана ясно, че обвинението се отказва от първоначално лансираната версия, че от КТБ са изнесени в чували близо 206 млн. Тезата на прокурорите е, че присвояването е прикрито с протокол-разписка.

"Не е установена липса от КТБ. Тези жени са жертви", заяви адвокат Татяна Дончева. "Експертиза, в която няма анализ на паричните потоци, не е доказателство. А дали протокол-разписката е първичен счетоводен документ, няма отношение към липсата на пари", каза още Дончева. Изложението на прокуратурата пък бе насочено основно към това как Цветан Василев е нареждал на служителките в банката да вадят пари в брой от касата и да му ги дават. Въпреки това обаче срещу него не е образувано дело и той не е обвиняем.

Съпругът на Борислава - Николай Кючуков, пък коментира, че жена му е невинна и е била натискана да дава показания срещу конкретен човек, без да уточни кого има предвид. Наблюдаващият прокурор Иван Гешев нарече "справедливо и законосъобразно" решението на апелативните магистрати по казуса КТБ. На въпрос ще бъде ли обвинен и мажоритарният собственик на КТБ, Гешев отговори: "Г-н Цветан Василев дали ще бъде привлечен и кога, ще преценява единствено прокуратурата, въз основа на събраните доказателства. Когато се стигне до този етап на производство и ако се стигне, ще бъдете уведомени. Единственото, което мога да кажа, го казах и пред градския съд. Основният въпрос по това дело го каза финансовият министър - това дали е банка или пирамида. Аз бих добавил - ако е пирамида, кой е фараонът".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай