Нефтът евтин до края на юни

Нефтът евтин до края на юни | StandartNews.com

Иран очаква падане на цените до 25 долара за барел

Световните цени на нефта ще останат ниски през първото полугодие на годината. Това заяви новият генерален директор на френския енергиен концерн "Тотал" Патрик Пуян в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, цитиран от руския сайт "Нефть России". По-дългосрочна прогноза поради динамиката на пазара не би могла да се направи, допълни Пуян и посочи, че през 2009 г. само за 6 месеца цената на петрола се върна до 80 долара за барел.

Иран, като член на Организацията на страните, износителки на петрол (OPEC), не вижда в картела никакви признаци на намерения за предприемане на мерки поне за поддържане на цените на "черното злато". Това заяви иранският министър на петрола Биджан Зангене. В резултат на това, според Зангене, би следвало да се очаква падане на цените до 25 долара за барел. Единствено Иран и Венецуела от 12-те страни, членки на OPEC, лобират за намаляване на дневния добив на картела под 30 млн. барела с цел задържане цените на нефта на сегашните им нива. В резултат на това и самият министър Биджан Зангене призна, че Иран също не планира да съкрати собствения си добив, въпреки че бюджетът на страната е разчетен за цени на нефта от 72 долара за барел. Министър Зангене обаче предупреди, че Иран може да издържи до падане на цените до 25 долара, но предупреди, че Саудитска Арабия и Кувейт също ще понесат загуби от такова поевтиняване.

От юни миналата година цените на петрола се сринаха с 50% и днес фючърсите на сорт Brent със срок на доставка 15 март се търгуваха за 48,36 долара за барел. Поради слабото търсене цените на течните горива у нас започнаха да падат над очакваното и някои от веригите пробваха цени за бензин А 95 от 1,78 лв. за литър, при положение, че на повечето бензиностанции масовият бензин се предлагаше за 1,88 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай