Хазната губи 609 млн. от данъчни облекчения

Хазната губи 609 млн. от данъчни облекчения | StandartNews.com

609 млн. лв. е загубила хазната през 2016 г. заради съществуващите данъчни облекчения. Това се посочва в доклад за данъчните разходи, изготвен от Министерството на финансите. Данъчните разходи всъщност са приходи, които хазната губи, заради различни преференции като например по-ниски данъчни ставки, данъчни ваканции, ускорена амортизация, пренасяне на данъчни загуби и други.

За 2016 г. в България са установени 40 броя данъчни разходи. Но само за 30 от тях има достатъчно информация за да бъде определена стойността им. От тези 30 преференции хазната е загубила 609,8 млн. лв., което е 0,66% от БВП, и 2,27% от всички данъчни приходи. За сравнение, държавите членки на ЕС с най-висок дял на отчетените данъчни разходи към БВП са: Италия - 8,1%, Великобритания - 5,9% и Испания - 5,5%. Има страни, в които данъчните разходи достигат до 380 броя. Това се дължи на факта, че у нас се използва подхода на ниски данъци, с които се облага по-широка база, докато в страните с високи данъци има повече на брой облекчения.

Най-много хазната губи от облагането на фирмите с корпоративни данъци - 317,7 млн. лв. Оценените загуби от преференциите при облагане с ДДС са в размер на 117 млн. лв. Те се дължат на намалената данъчна ставка от 9% за настаняване в хотели. Загубите за хазната от преференциите в акцизите са 114,9 млн. лв., а от данъците върху доходите на гражданите - 60 млн. лв.

Например от намаления акциз за природен газ, използван за гориво за отопление за стопански нужди и от нулевата акцизна ставка за природен газ, използван от битови потребители, хазната губи 9,96 млн. лв. Загубите на бюджета от облекчението за производство на домашна ракия са 776 хил. лв., а от нулевия акциз върху тока за бита - 20,97 млн. лв. От намаления акциз за бира, произведена от независими малки пивоварни, хазната губи 2,86 млн. лв. От нулевия акциз върху въглищата и кокса при продажбата им на граждани приходите в бюджета намаляват със 7,16 млн. лв. А от възстановения акциз за дизела, използван от земеделски производители, загубите за бюджета са 72,59 млн. лв.

По отношение на данъка върху доходите на гражданите, облекчението за хора с намалена работоспособност струва на хазната 25,24 млн. лв. Благодарение на облекчението за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане гражданите са спестили 4,1 млн. лв. Облекчението за дарения струва на бюджета 332,7 хил. лв., а облекчението за млади семейства е оставило в джоба на хората, които изплащат ипотечни заеми за единствено жилище, 1,38 млн. лв. От данъчното облекчение за деца бюджетът е загубил 1,298 млн. лв.

Преференциите в корпоративното облагане, от които могат да се възползват едноличните търговци, водят до намаляване на приходите в бюджета с 4,56 млн. лв.

По отношение на корпоративните данъци най-големият разход на хазната идва от възможността за пренасяне на данъчни загуби - 236 млн. лв. Като при корпоративните данъци има много облекчения, които не могат да бъдат оценени, като например ускорената амортизация. От преотстъпването до 60% от корпоративния данък на земеделски производители хазната губи 21,1 млн. лв. А от преотстъпването до 100% от корпоративния данък на предприятия, извършващи производствена дейност в общини с висока безработица, приходите в хазната намаляват с 10 млн. лв.

За 2016 г. данъчните разходи с икономическа цел като насърчаване на инвестициите, производството и разкриването на работни места са 526 млн. лв. А данъчните разходи, които имат роля на социално подпомагане за определен кръг от граждани, са на стойност 83,75 млн. лв. По отношение на различните отрасли на икономиката най-много облекчения има за туризма, заради по-ниската ставка на ДДС от 9% за настаняване в хотели. На следващо място е селското стопанство с облекчения за 108,8 млн. лв. От общия обем на данъчните облекчения 496,1 млн. лв. са за фирмите, а за 113,6 млн. лв. са за гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай