Бензинът скочи до 2,04 лева

Бензинът скочи до 2,04 лева | StandartNews.com

Петролът Brent със срок на доставка 15 април поскъпна до 61,19 долара

Бензинът прескочи границата от 2 лева. Днес най-масовият А 95 се предлагаше на трите най-големи вериги бензиностанции за 2,03 и 2,04 лв./литър, а на други три вериги - по 1,99 лв.

В същото време петролът сорт Brent, еталон при определянето на цените на горивата в Европа, се повиши над 60 долара за барел, като за кратко двумесечните фючърси със срок на доставка 15 април дори достигнаха 61,19 долара (скок от 1,91% спрямо търговията в четвъртък). Сделките за американския лек петрол WTI със срок на доставка 15 март се сключваха с 1,55% по-високо на цени около 52,76 долара за барел.

Поскъпването на петрола през последните дни не би трябвало да влияе върху днешните цени на горивата у нас, които би трябвало да се определят от сделките, сключени преди месец, когато суровината беше на 6-годишно дъно. Сегашното поскъпване на петрола би следвало да повиши цените на горивата към средата на март с около 10-12% - до 2,22 лв. за литър бензин А 95. Въпреки това поскъпване обаче течните горива ще остават с около 20% по-ниски спрямо юни 2014 г., от когато започна поевтиняването на петрола на международните пазари.

IN ENGLISH

---

Сриването не цените на петрола, което само до края на 2014 г. беше с 48% за Brent и с 46% за WTI, доведе до масови уволнения в петролната индустрия, съобщи сайтът "Нефть России". По думите на генералния директор на американската компания Swift Worldwide Resources Тобайъс Рийд, основната част от уволненията са в петролния сектор в САЩ заради закриването на големи шистови находища на нефт. Големи съкращения на нефтодобивен персонал има и в Шотландия, Австралия и Бразилия. Очакванията са само от нефтодобивните платформи в Северно море да бъдат съкратени около 15 хиляди души.

Бензинът и намаленията свалиха инфлацията

Падането на цената на бензина и намаленията на дрехите и обувките след коледните празници свалиха инфлацията за януари до минус 0,4%. А инфлацията за последните 12 месеца е минус 1%, обявиха от НСИ. Така след като през последните две години имаше дефлация (отрицателна инфлация от -1,6% за 2013 г. и -0,9% за 2014 г.), през първия месец на 2015 г. цените също вървят надолу. Основните причини за това са поевтиняването на най-масовия бензин А 95 Н с 13,1%, като имаше и цени по 1,88 лв. за литър, както и падането на цената на дизела с 10,9%. Като към това се прибавят традиционните януарски намаления, които свалиха цените на обувките средно с 3,6% и на дрехите с 2,5%, се получава отрицателна инфлация за месеца. Поддържането на дефлация за дълъг период от време по принцип не е добре за икономиката на страната. Но в случая горивата са по-евтини заради падането на цените на петрола на международните пазари, което дори води до ръст в потреблението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай