Решение до месец за АЕЦ "Белене" (ОБЗОР)

Решение до месец за АЕЦ "Белене" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов преговаря в Иран за продажба на оборудването

Съдбата на АЕЦ "Белене" ще стане ясна до месец. Това обеща днес премиерът Бойко Борисов часове преди да отлети за Иран. Там министър-председателят ще провери възможността да им продадем ядреното оборудване от спряната атомна централа. За продажба се заговори, след като арбитражът в Женева осъди страната ни да плати 550 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" за поръчаното ядрено оборудване.

"Има няколко варианта за съдбата на АЕЦ "Белене", водят се преговори и с Русия за това да намерим най-добрия вариант", разкри Борисов. И описа - "или да продадем проекта, или ако се намери инвеститор, който да не иска от нас държавна гаранция. Третият вариант е да обявим проекта за приватизация". Премиерът уточни, че в предстоящите сондажи в Иран ясно ще се посочва, че продажбата на реакторите ще е заедно с руската страна. Борисов намекна обаче, че не е зачеркнат и сценарият България сама да си построи централата. "Ако всички тези варианти не успеят, ще вляза в парламента и ще кажа - "Колеги, или трябва в новия бюджет да заложим 1 млрд.лв., или трябва да слезе мораториумът и тогава да търсим пари да го построим", призна премиерът. "Няма добър вариант, няма и лош, ако го изиграем добре", отбеляза той.

Борисов все пак даде срок за решението на казуса, но призова за търпение. "В момента не ме питате за стилаж в плод-зеленчука", напомни премиерът. "До месец ще се постарая да има развитие, защото всеки ден ми е 170 хил. евро, което означава, че по 350 хил. лв. на ден цъкат на електромера на държавата", заключи Борисов. Именно за тази глоба сигнализираха на пресконференция днес и от АБВ. "По 167 хил. евро на ден ще плащаме всички ние, след като ни връчат присъдата. Отделно за глобата не става дума за 550 млн. евро, а за над 800. Имаме около 70 млн. евро разходи по адвокатската кантора, 90 млн. платен аванс и други харчове", изчисли зам.-шефът на АБВ Румен Петков. Според тях най-добрите варианти сега за АЕЦ "Белене" са или страната ни сама да си построи централата, или проектът да бъде реализиран чрез продажба по процедура без ограничения.

"През 2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договорите, да са го построили. Щом са спали до 2009 г. и всичко дойде при мен, сега ще мълчат и ще ме гледат как се мъча да намеря най-правилното решение", ги попари обаче Борисов.

Петкова: Партиите да помогнат с експерти

Търсим консенсус между всички партии в парламента, за да се вземе най-доброто решение за АЕЦ "Белене", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес. Тя призова политическите сили, които имат експертиза в тази област, да обединят усилията си. "Министерство на енергетиката, правителството и БЕХ не са спрели да работят по различни варианти във връзка с решението на Арбитражния съд в Женева, с което Националната електрическа компания бе осъдена да плаща близо 1,1 млрд. лв. заради спирането на проекта АЕЦ "Белене", обясни Теменужка Петкова.

6 министри и 14 бизнесмени в Техеран

Шестима министри и 14 бизнесмени заминаха заедно с премиера Бойко Борисов на посещение в Ислямска република Иран. В правителствената делегация са вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Даниел Митов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Десислава Танева и Теменужка Петкова. В Техеран премиерът ще се срещне с първия вицепрезидент д-р Есхаг Джахангири и с председателя на парламента д-р Али Лариджани.
В бизнес делегацията пък участват президентът на "Геотехмин" Цоло Вутов, председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов, председателят на Съвета на директорите на "Приста Ойл" Пламен Бобоков, директорът на "Булгартабак" Владимир Жеков, председателят на Надзорния съвет на "Феста Холдинг" Петя Славова, председателят на "Булатом" Богомил Манчев, изпълнителният директор на "България Еър" Пламен Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай