Два фонда гарантират VII реактор на АЕЦ

Два фонда гарантират VII реактор на АЕЦ | StandartNews.com

Насочваме усилията си към изграждането на нова ядрена мощност, каза министър Петкова

Два фонда да гарантират строителството на нова ядрена мощност ще предложи в парламента зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов от ГЕРБ. Целта е така да не се натоварва държавата, обясни той днес по време на международна конференция за атомната енергетика във в.к. "Ривиера". Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕЕС) може да се преоформи така, че в бъдеще да акумулира средства, които да гарантират стратегическото участие на държавата при изграждане на нова ядрена мощност, обясни Николов. Сега ФСЕЕС попълва дефицита на НЕК и ще покрива разликата между пазарната цена на тока и изкупните цени по дългосрочни договори. Според Николов фондът може да гарантира пряко 51% българско участие в нова ядрена мощност.

Втората идея засяга бъдещите приходи на АЕЦ "Козлодуй" от свободния пазар, където няма да продава тока си за 30 лв./МВтч, а за над 60 лв. Така в отделен фонд може да се акумулират средства, които да са гаранция за изграждане на нова ядрена мощност. И двата фонда могат да се реализират след 10 години, колкото е и пълното развитие на един такъв проект, обясни Валентин Николов.

България ще насочи усилията си към изграждането на нова ядрена мощност, заяви и министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на конференцията. Това трябва да бъде икономически обоснован проект, без държавни гаранции, реализиран от стратегически инвеститор, при който няма да се допусне миксиране на цената на 5-и и 6-и блок с тази на евентуален 7-и реактор, обясни Петкова. Тези условия са ясно посочени в управленската програма на правителството и ние стриктно се придържаме към нея, каза енергийният министър.

Новите технологии вдигат сметките за ток

Когато правим нови технологии, трябва да обясним на гражданите какво ще се случи със сметките им. Това заяви на международната атомна конференция председателят на "Булатом" Богомил Манчев, визирайки енергията от ВЕИ и изграждането на нова ядрена мощност. Енергетиката залита по правенето на възобновяеми енергийни източници, но те не могат да решат проблемите в сектора, обясни Манчев.

Бъдещето е безопасна, достъпна ядрена енергетика при ясна цена, категоричен бе той. Само ядрената енергетика е в състояние да ни помогне да спазим изискванията на Парижката коференция за намаляване на вредните емисии, посочи Манчев. Парижкото споразумение за климата налага отпадане на въглищните централи, а страната ни ще има нужда от нови базови мошности, които трябва да бъдат ядрени. Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай