Рестартират проекта за тунел под „Петрохан"

Рестартират проекта за тунел под „Петрохан" | StandartNews.com

Видин. Рестарт на проекта за тунел под старопланинския проход „Петрохан" направи областният управител на Видин Кръстьо Спасов, съобщиха от пресслужбата на администрацията. Губернаторът вече е потърсил министъра на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов, за да го запознае с досегашната работа по проекта за тунела.

Изграждането на къса връзка от Монтана до София през Стара планина е приоритетен проект в плана за развитие на Северозападна България за периода 2014 – 2020 година. През 2008 година е била обявена обществена поръчка за предпроектно проучване по направлението София – Гинци – Монтана като експресен път с възможност за изграждане на тунел под „Петрохан", която после е била спряна, твърди Кръстьо Спасов.

С изградения тунел разстоянието от Монтана, следователно и от Дунав мост 2 до столицата, ще се съкрати с 46 км. В момента пътят само от Монтана до София през прохода е 99 км, но трасето е труднопроходимо, осбено през зимно време.


Има три варианта за тунела, допълни Кръстьо Спасов. Трите предвиждат дължина от 7,1 до 9,2 км, а стойността им е около 200 млн. евро. Ползата от подземното съоръжение е икономия на време и гориво. През него ще минава и най-краткият път от Дунава до София, Кулата, Солун и Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай