Пробиваме с биохрани на пазара

Пробиваме с биохрани на пазара | StandartNews.com

Пловдив. Търсенето на биохрани и продукти в света постоянно се увеличава. Всяка година оборотът на биохраните нараства с 4 до 10 на сто, като в абсолютни суми вече достига 60 млрд. долара. Това каза доц. Владислав Попов, директор на агроекологичния център към пловдивския Аграрен университет при откриването на международната селскостопанска изложба "Агра" в Пловдив.

За първи път на изложението производителите на биологична растителна и животинска продукция получават значителна площ за своите продукти. Само преди 2-3 години тези изделия се побираха върху няколко щанда, а сега заемат почти цялата територия на събитието. През 2008 г. 408 фирми в България са се занимавали с биопроизводство и биопреработване, а към днешна дата броят им е около хиляда.

Увеличаващото се търсене на биохрани осигурява неограничен пазар за нашата продукция в Германия, Австрия, Италия и другите държави от ЕС, каза доц. Попов. Според учения българската биопшеница би могла да намери добра реализация в Европа. Пазарът за твърда пшеница в Германия е неограничен. Сега около 85-90% от продуктите на биологичното земеделие и животновъдство се изнасят, след което се връщат преработени у нас три-четири пъти по-скъпи.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай