Ентусиаст прави бира от лимец

Ентусиаст прави бира от лимец | StandartNews.com

Кърджали. Много гости от страната и чужбина събра третото издание на Фестивала на хляба в Източните Родопи. Празникът в село Рабово започна с възстановка на жътва на лимец, вършитба, отвяване на зърното, мелене, месене и печене на хляба, както и с коктейл от биохрани и продукти от лимец. Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България и интересът към неговото производство расте с всяка година. Площи с дива пшеница вече има в Крумовградско, Новозагорско и други региони на страната.

"С мои колеги ще участваме в дискусия "Лимецът - храна на бъдещето, обмисляме и учредяването на Асоциация на производителите на стари сортове зърнено-житни култури", коментира домакинът Петко Ангелов, който е част от мрежата на Новото Тракийско Злато. Специално жури ще обяви победителите в първия за България конкурс за най–интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. Наградите също са уникални - позлатен и посребрен житен клас.

Петко Ангелов отглежда лимец от 7 години и вече обработва над 120 декара. На празника на хляба ентусиастът в биоземеделието демонстрира и бира, произведена от лимец. Заедно сприятеля си от Холандия Рене, чието пиво е с по-тъмен цвят и по-висок градус, почерпиха присъстващите. Първи от новото пиво успяха да отпият областният управител на Кърджали Иванка Таушанова, проф.Алексиева от Висшия институт по хранително вкусова промишленост Пловдив и председателят на Асоциацията на зърнопроизводителете в България Ангел Вукадинов. Сред присъстващите бяха също специалисти от Италия и Холандия, студенти от София, представители на неправителствени организации и земеделски служби от региона, туристи, дошли специално за случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай