В болницата: Плащаме си, ако откажем отпечатък

В болницата: Плащаме си, ако откажем отпечатък | StandartNews.com

Пациентите ще трябва да вадят пари от джоба си за регистрация в клиника

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация. Какъв ще бъде той, ще реши Здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти.

Това съобщи днес здравният министър Петър Москов, след като взе участие в откриването на обновена Клиника по нефрология в столичната Военномедицинска академия. Новината за доплащането стана ясна часове след като в сила влезе новата идентификационна система за постъпване и изписване от всяко лечебно заведение, което има договор с касата. Тя се извършва посредством пръстов отпечатък. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения.

Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция. Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация от една страна, и, че при не всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата - от друга. Преди дни пред Дарик заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че няма основания за притеснения по отношение на новия метод на регистрация. "Няма основание да има някакви притеснения. Всичко е въпрос на организация и на такъв ред, при който да няма забавяне на пациентите. Това, което е ясно казано и се работи по този начин, е задължението на лечебното заведение пациентът да бъде хоспитализиран и да му бъде оказана нужната медицинска помощ, а регистрацията чрез системата за идентификация може да бъде направена в рамките на деня. Не е нужно тя да бъде направена на секундата преди пациентът да бъде хоспитализиран", каза тогава Шарков.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до вчера трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева.

Днес стана ясно още, че ако при влизане в болница откажем да се идентифицираме посредством пръста си, касата ще организира проверка и неин екип ще бъде в лечебното заведение до един час. „Ако вие отивате в болница и имате причина, поради която не искате да се идентифицирате по предложения безплатен начин от касата, екип на касата - в рамките на час, ще дойде, ще удостовери вашето присъствие и вашето лечение ще бъде проведено. Касата ще дойде на индивидуална проверка, за да види, че вие сте там и съответно ще ви бъде дадена алтернативна възможност. Каква ще е тя? В момента сме в процес на набиране на количество пациенти, които евентуално биха искали различен вид идентификация. Ако трябва да направим различна идентификация за 100 човека, които до този момент са отказали, това ще струва определени пари", обясни подробно Москов. Тези пари обаче ще бъдат за сметка на пациента, категоричен бе министърът, като по думите му безплатната за болния идентификация с пръсти е едно оръжие в ръцете на пациента.

SMS ни казва лъже ли ни лекаря

Към момента всяка една българска болница в цялата дейност, по която се отчитат пациенти, се регистрира през електронната система. Вчера тръгна и приложение, чрез което всеки регистриран в системата, ще бъде уведомяван, ако някой някога претендира, че от негово име трябва да настъпи здравноосигурително плащане. Трябва да контролираме парите си", подчерта Москов. По думите му има ясен телефон на сайта на НЗОК, на който хората могат да се обадят, ако имат проблем с процеса идентификация. „Касата веднага ще прати проверка. До този момент НЗОК е организирала наистина добре процеса. Единственият сигнал беше за създадено напрежение заради лошата организация в болница в Бургас. Там има екипи на НЗОК и РЗИ. Болницата ще бъде принудена да направи необходимата организация, така че да не създава неудобство на хората", каза още Петър Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай