Лещи с чип сменят очилата

Лещи с чип сменят очилата | StandartNews.com

Филмират окото преди операция за перде, обяснява д-р Алек Топов от "Токуда"

Науката напредва все повече и болестите, които не могат да се лекуват, намаляват. Офталмологията не прави изключение. Какви лекове и новости да очакваме в следващите години, попитахме д-р Алек Топов, началник на клиниката по офталмология в "Токуда".

Лещи с микрочипове са бъдещето за хората, които се разхождат с по два чифта очила за близо и далече. "В момента редица фирми търсят начин да конструират тези иновативни продукти, но всичко е още в сферата на разработките", казва д-р Алек Топов. Идеята е чиповете да заменят не само неудобството от носенето на очила, но и мултифокалните лещи, които се използват в момента. Проблемът при тях е, че те не са решение на 100%, защото не всички хора могат да свикнат с тях. За разлика от човешката леща, която може да се свива или разпъва в зависимост от това дали искаме да гледаме наблизо или далеч, мултифокалната не притежава свойството акомодация. При нея се наслагват два образа едновременно и не всички хора могат да възприемат това неудобство.

90% от пациентите свикват

но останалите 10% не успяват и се стига дори до експлантация на лещите", казва д-р Топов.

Умните лещи с чип, които чакаме в бъдещото, не са единствените иновации в офталмологията. Нова система за подобряване на качеството и безопасността при операциите на перде, съчетани с отстраняване на астигматизма, късогледството и далекогледството, е била представена на Европейския конгрес на катарактата и рефрактивната хирургия тази година. Тя се нарича Верион и е допълнение към фемсекундния лазер, с който вече разполага всяка реномирана клиника, разказва д-р Топов. Идеята на системата е да помага при имплантацията на вторични лещи. При корекция на астигматизъм например тя дава възможност за точно центриране на лещата. "Вместо да отбелязваме с химикал върху снимката на роговицата къде да се сложи лещата, сега снимаме с камера окото преди операцията, после образът се пренася на операционния микроскоп и по време на интервенцията се следи дали всичко е точно", обяснява д-р Топов. Така дори пациентът да мърда, няма опасност от грешка, защото машината следи къде трябва да се фиксира лещата. Това не е единствената полза от новата система. Тя заснема и самата операция. Така, ако има разминаване с очакваните резултати, може да се види къде е станала грешката и после да се коригира. По този начин усложненията при операциите на перде ще станат още по-малко. "Преди 40 г. е имало 30% усложнения, а сега вече сме стигнали до по-малко от 1%", казва д-р Топов. Това се дължи и на миниатюрните разрези, през които се сменя лещата. Ако през миналия век разрезът е бил 12 мм, сега е 1,8 мм. За да няма усложнения обаче, д-р Топов съветва пердето да се маха навреме, а да не се чака последният момент. Не трябва да ви притеснява и опасността от вторично перде. Обикновено около 30% от пациентите го развиват, но то

се оправя за 5 минути с лазер

"Полираме капсулата и не е нужна операция", казва д-р Топов.

Добри новини има и за други две тежки заболявания. Едното е макулната дегенерация, която може да доведе до загуба на зрението. Единственото спасение за пациентите сега са инжекции, които се бият в окото 3 месеца, а едната ампула струва 2000 лв. Това обаче е малко рисково. "В момента има опити да се създадат нови лекарства, които да се приемат като таблетки", каза д-р Топов. Дори върви световно проучване за тях. За съжаление обаче резултатите ще са ясни в бъдеще. А междувременно дори тези инжекции не се поемат от здравната каса и хората с макулна дегенерация са изоставени на произвола на съдбата.

Глаукомата е другата област, в която през годините се отбеляза голям напредък. Вече има много различни видове капки, които отлагат с години оперативното лечение, категоричен е д-р Топов.

Лошото осветление разваля зрението

60 първолаци са минали през безплатните очни прегледи на "Токуда" за деца тази година. При 7 от тях се наложи да сложим очила, а едно се оказа с мързеливо око, казва д-р Алек Топов. Той съветва всички да ходят веднъж годишно на преглед, защото много заболявания, включително и мързеливото око, могат да се открият навреме само от специалист. Освен това всеки трябва да внимава на какво осветление чете и работи. "Лошото осветление натоварва очите, светлината трябва да идва не срещу вас, а отстрани или отгоре", уточнява д-р Топов.

"Лекуват" се с кърма и урина

"Българинът има огромно желание да се самолекува и заради това често идва в късен стадий на заболяването", признава д-р Алек Топов. При него са идвали пациенти, които са си лекували очите, като са си капали мед, урина, кърма, княжеска вода, сок от грозде. "Последствията не са сериозни, но ефектът е нулев и закъсняват за истинското лечение", казва той. А колкото по-късно се хване едно заболяване, толкова по-малък е шансът да се излекува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай