Грипът поваля 2 000 000

В София епидемия има, ваканция - не

Грипът поваля 2 000 000 | StandartNews.com

София. Два милиона българи може да бъдат повалени от грипа тази зима. Вирусите, които вече разболяват по над 1000 души на ден, са АH3N2, "Масачузетс" и АH1N1. Последният, който е популярен като свински грип, е и най-опасен.
Очакваното застудяване няма да пресече заразата, коментира епидемиолог номер 1 Ангел Кунчев. Затворените помещения с много хора като молове, кина, кръчми са идеална среда за разпространение на вирусите. За да се предпази, човек трябва да носи маска.

Епидемия бе обявена и в София вчера. Плановите операции, свижданията в болниците и женските консултации са прекратени за 7 дни. Учениците обаче засега се разминават с принудителната ваканция, защото болните са по-малко от 30%.

Освен столицата епидемия има и в София-област. След седмица карантина от Бургас обявиха, че са овладели вируса. На прага обаче са още 4 области - Варна, Враца, Монтана и Ямбол, казаха от здравно министерство. Високи са нивата на болните и в Благоевград, В. Търново, Добрич, Ловеч, Сливен, Стара Загора и Русе. През миналата седмица са се разболели от грип 6454 души. Това е с 1000 повече в сравнение с предходната, отчитат от здравното ведомство. Най-много са заразените деца до 4 години. При тях заболеваемостта е 643,32 на 100 000. След тях се нареждат учениците до 14 години, където нивото е 435,89 на 100000. По-малко боледуват по-възрастните, тъй като те имат по-изграден имунитет. Основният вирус, който ни разболява, е АH1N1 или свиниският грип. Жертви обаче взема и щамът АH3N2 или "Виктория".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай