Държавата дава 600 бона за програмисти

Държавата дава 600 бона за програмисти | StandartNews.com

МОН започва кампания сред българите в чужбина с идеята да привлече колкото може повече от тях в нашите университети. Очаква се в резултат на нея поне 1000 наши младежи от чужбина да се запишат за студенти тук. Досега се приемаха 400.

Очакват бройката им да нарасне с 300, бизнесът има 10 000 работни места

Държавата ще отпусне 600 бона допълнително на университетите, които успеят да приемат повече математици и програмисти от миналата година. Очаква се покрай солидния бонус привлечени допълнително да бъдат поне 300 души, казаха от МОН. За всеки новоприет програмист или математик над миналогодишната бройка вузът ще получава 2 бона, които се дават отделно от държавната субсидия. В момента у нас учат едва 417 математици, а компютърджиите в университетите са малко над 7000. В същото време бизнесът твърди, че е готов да отвори 10 000 работни места за ИТ-специалисти, но няма достатъчно желаещи да ги заемат. Затова догодина компютърните науки и математиката ще бъдат единствените, които ще могат да приемат студенти без лимит.

Бонусите са част от новата методика за промяна във финансирането на университетите и приема на студенти, за която "Стандарт" писа. Прости изчисления показват, че на нейната база ще бъде отрязан например приемът в специалност "Икономика" на почти всички университети, включително УНСС. Най-слабите специалности ще бъдат намалени наполовина. Единствен с увеличение на студентите по "Икономика" ще бъде Софийският университет. Голямо рязане на бройки ще има и в специалността "Администрация и управление", като намалението на местата ще засегне всички университети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай