06:00 ч.

09.03.16

2 мин.

4429

1

0

Държавата дава 600 бона за програмисти

от Стела Стоянова |

Държавата дава 600 бона за програмисти

МОН започва кампания сред българите в чужбина с идеята да привлече колкото може повече от тях в нашите университети. Очаква се в резултат на нея поне 1000 наши младежи от чужбина да се запишат за студенти тук. Досега се приемаха 400.


Очакват бройката им да нарасне с 300, бизнесът има 10 000 работни места


Държавата ще отпусне 600 бона допълнително на университетите, които успеят да приемат повече математици и програмисти от миналата година. Очаква се покрай солидния бонус привлечени допълнително да бъдат поне 300 души, казаха от МОН. За всеки новоприет програмист или математик над миналогодишната бройка вузът ще получава 2 бона, които се дават отделно от държавната субсидия. В момента у нас учат едва 417 математици, а компютърджиите в университетите са малко над 7000. В същото време бизнесът твърди, че е готов да отвори 10 000 работни места за ИТ-специалисти, но няма достатъчно желаещи да ги заемат. Затова догодина компютърните науки и математиката ще бъдат единствените, които ще могат да приемат студенти без лимит.


Бонусите са част от новата методика за промяна във финансирането на университетите и приема на студенти, за която "Стандарт" писа. Прости изчисления показват, че на нейната база ще бъде отрязан например приемът в специалност "Икономика" на почти всички университети, включително УНСС. Най-слабите специалности ще бъдат намалени наполовина. Единствен с увеличение на студентите по "Икономика" ще бъде Софийският университет. Голямо рязане на бройки ще има и в специалността "Администрация и управление", като намалението на местата ще засегне всички университети.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:54 · 09.03.2016
Мда, те българите в чужбина са просто ей така там и те не знаят защо, ще ги привлечете на всяка цена! Те всичките много искат сганта в България да ги пребива с метални палки, да им троши зъбите. Също така много искат да плащат за неработещи държавни институции и да финансират корупционни практики.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент