Арнаудова: Срещу Семерджиев има свидетелски показания и документи /ОБНОВЕНА/

Здравният министър заплашен с лишаване от свобода до 6 г.

Арнаудова: Срещу Семерджиев има свидетелски показания и документи /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Срещу служебния здравен министър Илко Семерджиев не са използвани СРС-та, но разполагаме с ясни свидетелски показания, за да повдигнем обвинения, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че по-рано Специализирано звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

"Досъдебното производство по обвинението се разследва лично от спецзвено "Антикорупция", разпитани са 4-има свидетели и са изискани и приобщени документи", обясни Арнаудова на специален брифинг.

"От събраните доказателства колегите са убедени, че има доказано престъпление от общ характер срещу реда на управлението по член 269, алинея 1 за упражнена принуда срещу орган на властта да изпълни нещо по служба. Заплахата не е документирана със СРС-та, разполагаме с гласови доказателства на двама очевидци на разговора с директора", допълни Арнаудова.

Според разследващи, става дума за директора на агенцията по лекарствата Асена Стоименова, която е притискана да назначи за свой заместник Боян Доганов. Но тя не се поддала на заплахата, тъй като така щяло да се стигне до конфликт на интереси.

На Семерджиев е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Тя разказа и предисторията на скандала, за които "Стандарт" вече писа - ТУК!

Арнаудова обясни, че дейстивята на Семерджиев към  директора на въпросната агенция е определено като заплаха, има конфликт на интереси, и допълни, че за тези негови действия се предвижда наказание с лишаване от свобода до 6  години.

Буквалната реакция на Семерджиев към заплашеното лице била: "Мога да ви уволня, мога и други неща да ви направя. Няма да ви чакам повече, обаквам до понеделник лицето да бъде назначено", разказа говорителят.

Самият Семерджиев засега е предпочел да не дава изявления по случая, обясни Арнаудова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай