БСП и ГЕРБ подкрепиха поправката "Наглите"

БСП и ГЕРБ подкрепиха поправката "Наглите" | StandartNews.com

Промените в НПК пресичат възможността осъдени престъпници предсрочно да излизат от затвора. Тя беше предложена от социалистите, но изненадващо ГЕРБ им удариха рамо и промените минаха на първо четене с внушително мнозинство.

Правото на затворниците сами да искат освобождаване от затвора за добро поведение след определен срок бе записано в НПК в последните дни на миналия мандат на парламента, когато министър на правосъдието беше Екатерина Захариева, макар тя да е била прокарана именно от злополучния министър Христо Иванов. Мотивите на мнозинството тогава бяха европейските изисквания за спазване на правата на осъдените.Въпросният текст стана известен като "поправката Наглите", тъй като именно на базата на тази разпоредба в закона поискаха да излязат на свобода предсрочно двама от бандата за отвличания - Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца.

Те бяха пуснати от ръководството на Централния софийски затвор и от Софийския градски съд, но след протест на прокуратурата останаха зад решетките.

От БСП упрекнаха ГЕРБ заради конфузните промени в НПК в 43 НС, които освобождават бандитите в затвора предсрочно, а от ГЕРБ отвърнаха, че такава възможност за предсрочно пускане на свобода е имало и по-рано.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов уточни, че преди осъденият не е можел да направи искането от свое име. Данаилов успокои, че в крайна сметка съдът е този, който взима крайното решение.

След него думата взе Цветан Цветанов, който сюрпризира пленарната зала със заявката, че ГЕРБ ще подкрепи промените на БСП. Цветанов допълни, че ще настоява преди второто четене на закона да се направи широко обсъждане с политици и експерти, за да вземат депутатите най-подходящото решение. В промените, които НС прие, е включено и искането на правосъдното министерство делата за корупция по висшите етажи на властта вече да се гледат в Специализирания наказателен съд, а не в СГС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай