Васил Грудев, Цветан Димитров и Георги Костов са заместниците на Танева

Васил Грудев, Цветан Димитров и Георги Костов са заместниците на Танева | StandartNews.com

София. Васил Грудев, Цветан Димитров и Георги Костов ще са заместниците на земеделския министър Десислава Танева. Това стана ясно от самата тя на брифинг в министерството.

Васил Грудев ще бъде зам.-министър с ресор Европейски политики и програмата за развитие на селските райони. „Един от най-добрите експерти в ресора си", посочи Танева.

Цветан Димитров, зам.-министър с ресор Здравно развитие, растениевъдство и безопасност на храните и Георги Костов, зам.-министър с ресор Гори и държавни предприятия. Ася Таскова ще бъде медиен съветник на пол кабинет, Светослав Костов - парламентарен секретар на МЗХ, съобщи Десислава Танева. Любен Татарски, Румен Христов от РБ., проф. Станков от АБВ, Петър Петров от ПФ, също ще бъдат в новия екип на земеделското министерство.

„Основните политики, които ще следваме са политики за балансирано развитие на българското земеделие, политики за развитие на пазарно ориентирани и конкурентно способни земеделски производители. Наясно сме за ситуацията в сектора и според възможностите, които имаме можем да кажем какви мерки можем да предложим от следващата година. Приоритет в политиките ще са интензивните сектори на производството - животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие", обясни Танева за приоритетите в работата й.

БАБХ носи вина за мащаба на болестта „син език", каза още министърът. „Освободих зам.-изпълнителния директор на БАБХ с ресор "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" д-р Радослав Карабаджаков", каза още Танева.

МЗХ е в готовност от понеделник да за почне с първите плащания за обезщетения за умрелите животни от "син език". Държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на болестта „син език". Надявам се съответните органи да си свършат работата относно виновните лица. Хора, които не си вършат работата нямат място в нашия екип", посочи още министърът.

Надявам се актуализацията на бюджета да стане възможно най-бързо, в момента когато се обнародва в държавен вестник ще се извършат плащанията на животновъдите", обясни Танева.

„Подал съм необходимите сигнали, те се базират на хронология на настъпване на събитията. Не еднократно сме обявявали кога и по какъв начин е възникнал „синият език" у нас. Ако БАБХ има вина, тя е че страната е предупредена многократно, че заразата тръгва към нашата граница – в самото начало БАБХ не е предприела мерки за ограничаване и взимане на проби, за да затворим разпространението на болестта в началото", каза от своя страна зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. „Тогава с една бърза кръгова ваксинация или третиране на площите можеше да бъде преодоляна катастрофата. Към днешна дата имаме 27 хил. умрели овце. За тази есен ситуацията е овладяна, но не на база драстични действия, а поради понижението на температурата, заради това вирусът не разпространява. Пред нас стои въпросът да не допуснем през следващата година да се разпространява болестта", коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай