Сергей искал да бъде премиер

Сергей искал да бъде премиер | StandartNews.com

Идеята предизвикала искри и с Орешарски, и с ДПС

София. Преди пленума на социалистите в събота не чакайте каквито и да било рокади, казаха вчера за "Стандарт" висши социалисти. В следващите 10 дни няма да се случи нищо, още по-краен бе шеф на комисия в Народното събрание. Причината е, че преди това социалистите искат да решат вътрешните си проблеми. Както и да постигнат по-голяма власт за БСП при рокадите.

ДПС е против забавянето, научи "Стандарт". Според движението всяко протакане е пагубно за държавата. Бизнесът не знае какво да очаква, министрите работят под стрес, аргументират се от ДПС. Няма за къде да се бавим, коментира вчера източник от Министерски съвет.

Желание на Сергей Станишев да стане премиер, за да покаже на социалистите по места, че кабинетът е на БСП, била една от причините за обтягане на отношенията с ДПС, довериха от "Позитано" 20. Идеята хрумнала на соцръководството преди изборите. Това било причината ДПС ясно да заяви в края на миналата седмица, че няма да подкрепи друг премиер освен Пламен Орешарски. Да, обсъждахме вариант Станишев да стане премиер, но само ако БСП е първа сила на евровота, призна член на соцръководството. Негов колега допълни, че вариантът "вече не е актуален". Въпреки това сценарият предизвикал напрежение и между БСП и премиера Пламен Орешарски.

Ден и час за отчет на правителството чака министър-председателят от шефа на НС Михаил Миков. Депутат номер 1 обаче също бави топката. Решението ще се вземе на председателски съвет във вторник, лаконично обясниха от администрацията на НС.

Готови сме с отчет и анализ за една година власт, както и с нови приоритети, казаха от "Дондуков" 1. Не е изключено при отчета си Орешарски да загатне и в кои сфери не е доволен и възнамерява да прави персонални промени, допълниха запознати с намеренията му. Той вече веднъж изненада БСП, като каза преди "Позитано", че ремонт на кабинета е наложителен.

Една от най-обсъжданите рокади в коридорите на властта е на строителния министър Десислава Терзиева. За мястото й се споменава шефът на АПИ инж. Стефан Чайков. В същото време най-вероятно поста си ще запази досегашният министър на инвестиционното проектиране Иван Данов. Причината е, че много кметове на големите градове работят добре с него по устройствените планове и големите си инфраструктурни проекти. Спорно е и дали ще се стигне до смята на земеделския министър Димитър Греков, зад когото стои голяма част от агробранша. Все повече се налага тезата, че е възможно отделни министри да сменят местата си в кабинета. Заговори се, че образователната министърка Анелия Клисарова може да смени здравната си колежка Таня Андреева. Аргументи срещу това обаче дават университетските болници, които заплашиха, че ще започват стачка, ако тя бъде сменена.

Късно снощи се завъртя слухът, че тече среща на върха между БСП и ДПС, но двете централи не потвърдиха това. Очаква се днес да има разговори на по-ниско ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай