СДС-София: Проучванията за шистов газ да продължат

СДС-София: Проучванията за шистов газ да продължат | StandartNews.com

София. Софийските седесари настояват партията да заеме категорична позиция за отмяна на забраната за проучване за наличие на шистов газ. Това обявиха Иван Сотиров, Лъчезар Тошев, Владимир Кисьов, Борислав Бориславов и Радослав Абрашев.

“Раковска” 134 трябва да изисква от правителството в кратък срок да бъде представен анализ за въздействието върху околната среда от метода „хидравличен фракинг". Той се използвал в България при проучване и добив на газ през последните 50 години.

“Науката и изследванията не могат да бъдат забранявани! Самата информираност за това с какви енергийни запаси разполагаме е аргумент за нашата енергийна независимост и национален суверенитет и за снижаване на цените, по които внасяме газ от други държави”, се казва декларация.

Софийските сини твърдят, че въпросът е жизнено важен в ситуация на криза и очаквано повишение на цените на парното и горивата, които се формират основно от цената на газа. Според декларацията на СДС-София няма нито едно солидно експертно становище срещу проучването за шистов газ – инто от БАН, нито от Минно-геоложкия университет.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай