Президент, премиер и вътрешен министър ще съгласуват името на новия главен секретар

Президент, премиер и вътрешен министър ще съгласуват името на новия главен секретар | StandartNews.com

Преди да бъде оповестено името на новия главен секретар на МВР, то ще бъде съгласувано между президента, премиера и министърът на вътрешните работи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред репортери в Народното събрание.

На въпрос кога ще има нов главен секретар на МВР Цветанов отговори, че има обсъждани имена. „Но това е в компетентността на министър-председателя, на министъра на вътрешните работи и, разбира се, след съответната съгласувателна процедура с президента Румен Радев. Защото тук вече няма как да не се направи задължителното съгласуване, когато говорим за назначаване на висши професионални фигури в сектора за сигурност", коментира Цветанов.

Той посочи, че е убеден, че преди да бъде оповестено едно име, то първо ще мине на съгласуване между президентската институция и изпълнителната власт в лицето на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. „Защото в устройствения правилник е записано, че за всяко едно назначение трябва да има указ на президента", каза още Цветанов.
Убеден съм, че днешното управление е без алтернатива и БСП бяха безпомощни в дебатите в парламента, каза още Цветанов.

„Защото единственото, което могат да говорят от опозицията, е какво биха направили, ако днес управляваха. Но те са управлявали, всички сме видели техните резултати и българските избиратели са дали гласа си вече 10 години да управлява ГЕРБ, защото ние се натоварваме с отговорност и сме партия, която може да отчита действителни резултати във всяко едно населено място", коментира Цветанов.

Той посочи като добър пример за политиката на управляващите реформите, извършени в сферата на образованието. „В сферата на образованието това, което направихме, смятам, че е един невероятен трамплин за всички деца, които излизат от системата, за да могат действително да се впишат в трудовия пазар", каза още Цветанов.

Това, към което трябва да се придържаме като страна, е Унгария да не бъде наказана тежко и да препоръчаме диалогът да бъде по-интензивен, коментира Цветан Цветанов. На въпрос дали има разнобой в кабинета в позицията относно Унгария, Цветанов каза: „Това е тема, която и към настоящия момент няма решение от лидерите на ЕС. Това е изключително чувствителна тема за периода, в който се намира ЕС. И ние днес трябва да бъдем много ясни в позициите си и да декларираме, че сме за интегриран и силен Европейски съюз. За това критиките към всяка една държава-членка са добри, ако бъдат градивни и всеки направи своята самооценка. Трябва да бъдем заедно в предизвикателствата – и с бежанската криза, и с интеграцията на тези чужденци, които влязоха в ЕС."

На въпрос как гледа на предложението на „Атака" и „Воля" министър-председателят да бъде задължен при гласуване в Европейския съвет България да гласува против санкциите срещу Унгария, Цветанов отговори: „Доколкото знам няма да има гласуване сега. Имаше дебат, който беше проведен в Европейския парламент и дори и ЕНП, и всички политически семейства са разделени по тази тема. Това, към което бих искал да се придържаме като страна, е да бъдем ясни с дефицити, ако има такива, и да препоръчаме диалогът да бъде по-интензивен. И Унгария да не бъде наказана толкова тежко, защото това преди европейските избори ще създаде други настроения и усещания за националистическите и популистките партии е ЕС", каза още той и даде пример с това, което в момента се случва в Италия, в Гърция.

„Ние също сме много притеснени от това, което би могло да се стовари отново като бежанска вълна към ЕС. И точно заради това и ЕС, и ЕК са в постоянен диалог с Турция. И решенията, които в момента се гласуват, са да бъдат изградени платформи в местата, където има конфликт или в съседство на тях", каза още Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай