Стив Джобс и Ленин в дуел под тепетата

Спор за име разцепи техникума по електротехника в Пловдив

Стив Джобс и Ленин в дуел под тепетата | StandartNews.com

Стив Джобс срещу Ленин - днес това е най-горещият дуел под тепетата. Причината - Професионалната гимназия по електротехника и електроника си няма патрон от зората на демокрацията. Някогашната ТЕТ "Ленин" вече 22 г. е безименна. И иска да се кръсти в навечерието на 50-годишния си юбилей. Пловдивчани знаят техникума като "тета". Новата генерация обаче иска да се окичи с името на iGod - покойният гений Стив Джобс.   

"Пълна измислица" - така директорката на техникума по електротехника Стоянка Анастасова нарече дебата около патрона на училището. Във вторник бе извън училището и не можа да коментира въпроса пред "Стандарт". От вътрешни хора в школото обаче репортер на вестника научи, че рано сутринта е имало извънреден учителски съвет, на който е било забранено да се дават интервюта по горещия спор.

Мухата за Стив Джобс пуснал преподавателят по философия и психология в "тета" Ангел Грънчаров, научи "Стандарт". Идеята му хрумнала малко след смъртта на гения. Г-н Грънчаров я споделил в блога си в интернет. И мигновено повечето му ученици "клъвнали". И се започнало със споровете - "за" и "против" Стив Джобс да се "засели" под тепетата.

Фен на iGod например е десетокласникът Георги. Аргументът му - Джобс е посветил целия си живот на създаване на технологии, които сега са застъпени в учебните предмети на "тета". Според Георги това име ще донесе и престиж на училището. А ако от "Apple" чуят, че има школо, кръстено на създателя им, може и да ги посетят и

да им подарят по някой таблет

Единадесетокласникът Васил пък е на другия полюс - иска училището му да носи името на българин. Предлага създателят на компютъра Джон Атанасов. "Той също е живял в САЩ, но поне е нашенец", подкрепя го и съученикът му Атанас Иванов. "Да, бе, да!", контрират от другия лагер - в Пловдив вече има училище, кръстено на Джон Атанасов. "Нищо, те и Левски и Ботев се дублират, но никой не се сърди", упорстват от анти-Джобс агитката.

"Стив винаги е бил най-модерният в технологиите. Това е и нашата амбиция, затова учим в гимназията по електроника и електротехника", пали се обаче Петър Георгиев от 11 клас. Момчето дори си направило експеримент и разпитало сред противниковия лагер дали знаят кой е бил бившият им патрон Ленин. Съучениците му смътно се сещали, някои изобщо не го били чували или го знаели само като име. "За Стив Джобс обаче всеки е чувал и знае какво е направил", обяснява разпалено тийнейджърът.

Съученикът му Георги Стойчев дори предлага в училището да се проведе

референдум кой да им стане патрон

Момчето вече е споделило идеята си с приятелите във Фейсбук и срещнало голяма подкрепа. Засега обаче от страна на учителите отпорът е голям. Преподавателите са категорични, че името се избира на педагогически съвет, който после го предлага за одобрение в Министерството на образованието.

В програмата по честването на 50-годишния юбилей на школото е включен и избор на патрон, с чието име ще бъде свързан и училищният празник, какъвто засега тук няма. Номинациите обаче са далеч и от Ленин, и от Джобс. С най-сериозно лоби са двама български физици - "дядото на ксерокса" акад. Георги Наджаков и акад. Емил Джаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай